Sluit altijd af met een goede cooling - down. De cooling - down is het omgekeerde van de warming-up. Het is altijd belangrijk om je lichaam na het sporten tot rust te brengen.
Een goede cooling - down is noodzakelijk voor het herstel van je lichaam.
En ook daarmee voorkom je blessures. Een hardloper kan bijvoorbeeld nog een paar .
Een cooling - down wordt vaak vergeten, terwijl deze wel heel belangrijk is. Met deze cooling down routine kom je langzaam tot rust na je workout. Je hartslag daalt, je afvalstoffen.
De warming-up behoort een verplicht onderdeel te zijn van elke training of wedstrijd.
Want met de warming-up bereidt u uw lichaam voor op de komende inspanning. Tijdens de training of wedstrijd kan de hartslag oplopen tot wel 1slagen per minuut. Het hart moet zich geleidelijk kunnen aanpassen.
Na je hardlooptraining heb je misschien de neiging om zo snel mogelijk naar huis te gaan en onder de douche te springen. Toch is het goed om eerst een paar minuten de tijd te nemen voor een goede cooling - down.
Zo heeft je lichaam de tijd om tot rust te komen en afvalstoffen zoals melkzuur af te . Om te begrijpen wat de extra minuten na je training voor je kunnen betekenen is het belangrijk om te weten wat het nut is van een cooling - down. Dat we een warming-up moeten doen om spierpijn en blessures te voorkomen weten de meeste sporters inmiddels. Het concept cooling - down is echter minder bekend. Als je net klaar bent met sporten en flink zweten wil je het liefst zo snel mogelijk in je luie stoel neerploffen en veel water drinken. We geven toe: het vergt enige discipline, maar een goede warming-up en cooling - down kunnen veel blessureleed voorkomen en ook de sportprestaties verbeteren.
Met een warming-up bereid je je zowel fysiek als mentaal voor op lichamelijke inspanning. Na het sporten zorgt een cooling - down er weer voor dat je lichaam . Op deze pagina vind je een antwoord op de vraag of een cooling - down noodzakelijk is na een training.
Met deze cooling - down oefeningen kun jij je training voortaan goed afsluiten! Je hebt vast wel eens gehoord dat je voor het sporten eerst je lijf moet opwarmen. Je sluit je training vervolgens af met een cooling - down. Waarom is dat verstandig? En waaruit bestaat een goede warming-up en cooling - down ? Met een cooling - down breng je je lichaam geleidelijk terug naar de ruststand.
Hoe lang een cooling - down moet duren is sterk afhankelijk van hoe lang en hoe intensief je hebt gesport. Meestal echter hoef je er . Het al dan niet uitvoeren van een cooling - down hangt af van de intensiteit van de inspanning.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, heeft cooling - down geen effect op spierpijn ten gevolge van de . Cooling - down is belangrijk na een flinke inspanning, met andere woorden: het geleidelijk verminderen van de activiteiten. Je kunt dus beter even doorgaan in een wat langzamer tempo, bijvoorbeeld door uitlopen in een rustige looppas, om vervolgens de rekoefeningen van de warming-up te herhalen. Het doel van de warming-up is je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal voor te bereiden. De lichaamstemperatuur en met name die van de spieren wordt verhoogd. Hierdoor zullen er allerlei processen die bij het hardlopen betrokken zijn efficiënter verlopen, waardoor het rendement van je training . Wist je dat een cooling down heel belangrijk is?
Naast het voorkomen van spierpijn heeft het nog veel andere voordelen. We leggen het je uit en geven tips.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.