donderdag 15 augustus 2019

Houtkachel stoken bij harde wind

Harde wind in combinatie met een niet goed schoongemaakte schoorsteen kan een schoorsteenbrand veroorzaken. Hiervoor waarschuwt de brandweer van Amersfoort op haar website. Houtkachel en sterke wind - Algemeen - SpanjeForum. Bij het stoken van de open haard ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen.


Met als gevolg dat ik alles moet open zetten, wat bij harde wind en graden niet ideaal is. Als u een vuur stookt in houtkachels , zijn er een paar dingen waar u op kunt letten voor de veiligheid.

Stook niet bij windstil of mistig weer. Bij een gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid. Controleer regelmatig het vuur en de rook.


De brandweer raadt deze manier van stoken af en adviseert de houtkachel aan te steken door de Zwitserse methode toe te passen. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken . In veel gevallen heeft een kachel een te grote capaciteit.

Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Het wordt dan al snel te warm tijdens het stoken , waardoor u het vuur gaat temperen ( smoren). De afvoerpijpen zitten aan het eind van het stookseizoen vol brandbare resten. De harde wind laat het vuur van een kachel of een open haard door de schoorsteen loeien.


Stookadvies en Hout stoken - Stooktips voor open haard en houtkachel , veilig vuur aanmaken in een openhaard. Ook belangrijk: Bedenk dat bij windstil weer , het moeilijker kan zijn een openhaard en hout kachel goed te laten trekken, U hebt dan niet de trek die de wind kan veroorzaken, maar vooral mist werkt zeer . Wij stoken hem altijd voluit, en na keer stoken is het raampje al aardig zwart. Ook is het vaak zo dat er ontzettend veel rook zich in de kachel bevind.


Je hebt wel van die molentjes die je erop kunt zetten, en die draaien dan met de wind als het waait, of door het stijgende rookgas als het niet waait. Bij dikke mist, extreem harde wind en erg vochtig weer bestaat de kans dat de haard minder goed trekt, waardoor de rook zou kunnen terugslaan. Het is daarom beter om de haard bij deze weersomstandigheden niet te stoken. Door de kracht gaan de resten gloeien en daardoor ontstaat brand in de . Iets minder beken maar verantwoordelijk voor ruim van onze duurzame energie, is bio-energie: energie op basis van biomassa, dus natuurlijke materialen. Met een aandeel van van de totale bio-energie staat de houtkachel op de . Bekende voorbeelden van dergelijke energiebronnen zijn wind , water en zon.


Met andere woorden: de afzuigkap zuigt lucht de kamer via de kachelpijp. Zorg dus voor voldoende aanvoer van verse lucht.

Dit probleem kan meestal worden opgelost door de schoorsteen hoger te . Eens aangemaakt kan een terugslag van de wind in de schoorsteen rookhinder veroorzaken: evt schouw verhogen of eoa klep voorzien. Dit kan leiden tot terugslag. Normaal komt de rook van onze houtkachel nooit naar binnen, maar de laatste dagen wel. Helemaal eens met Henk Daalder. Onderstaand stukje gaat over een voor mij merkwaardig probleem.


Bij mij in de straat gaan steeds meer mensen over op hout stoken. En de centrale verwarming wordt verwijdert. De houtkachel is dan de belangrijkste verwarming.


Er wordt gestookt: wel of geen wind , . Mensen die weten hoe zij een ( hoogrendement) houtkachel moeten stoken veroorzaken bijna geen overlast, want als u constant (veel) rook ruikt en uit de schoorsteen ziet komen . Is het mogelijk een houtkachel te stoken in de bebouwde kom zonder (al te veel) overlast voor de omgeving? Te zacht stoken geeft veel roet aan de achterwand van de openhaard en dus ook in het rookkanaal. Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard of kachel zodat er geen vonken kunnen wegspringen. Dat de schoorsteen op meter van de erfgrens is, dat is leuk, maar bij deze dikke rook wolken gelden nog andere regels.


Bij mist of windstil weer is het moeilijk voldoende trek in uw schoorsteen te krijgen. Als zij vergeten U te waarschuwen mogen ze geen kachel stoken , of ze moeten eerst naar de wind kijken. Welnu: mijn ervaring is dat juist MET wind de stank ons huis door kieren van ramen en deuren binnenwaait.


En als de wind sterk is, slaat die over het huis heen en met een krul naar beneden ook nog eens aan de andere kant naar binnen! Tijdens het stoken van hout komen altijd schadelijke stoffen vrij. Volgende houtsoorten mag u niet verbranden in open haard of houtkachel omdat hierbij chemische stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor uw gezondheid en.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts