donderdag 28 maart 2019

Vetkoord gland

Wij hebben een Ten Broekekruiser van 10. Voor en tijdens het varen pomp ik regelmatig vet in de gland. Onlangs ontdekte ik echter dat er aan de voorzijde (dus zo dicht mogelijk bij de keerkoppeling) vet uitlekt bij het glandkoord.


Een vriend adviseerde mij dit koord te . Draai de twee moeren geheel los (soms wordt er een contramoer gebruikt die dan natuurlijk eerst los moet).

Schuif de flens naar je toe zodat de schroefas vrij komt. Haal het oude vetkoord er uit, als de boot nog in het water ligt dan niet meer dan zodat het water niet naar binnen. Meestal uitgesproken als glan of galan.


Bij oudere schepen over het algemeen vet gesmeerd met als afdichting één of meerdere vetkoorden. Bij het smeren van de gland d. Regelmatig constateren we te los of te vast aangedraaide pakking drukkers aan de schroefas. Dit systeem wordt ook wel de gland genoemd.

Voor een goede werking van het vetkoord moet het katoen “nat” blijven. Bij een draaiende schroefas zijn een paar druppels water per minuut onder de afdichting . Moet wel één keer per jaar de gland nalopen en wat aandraaien, soms sla ik een jaartje over. Wel heel goed smeren, om het uur geef ik de . Stopbuspakking voor pompas- en spindelas afdichting. Voor de… Meer informatie Klik en bestel . Alles wat u nodig heeft voor uw boot.


Voor 16:bestel volgende werkdag in huis! Dat komt door de schroefasafdichtingen, vroeger vaak een “ vetkoord ” systeem. Watersporters geven ons een 1. Dat werkt eenvoudig: in een bus rond de schroefas worden, in lusjes van precies 360gr, reepjes vetkoord gelegd. Die reepjes vetkoord worden . Zo, lek is gedicht, vanmorgen Heino over de vloer geha die een extra vetkoord in de gland heeft gezet. Bleek klein klusje, alleen was het systeem niet bepaald standaard.


Daarna de bilge leeggepompt met de handpomp, en nu maar hopen dat het droog blijft. Ik hoor niks meer druppelen, dus dat is al .

Te strak aandrukken levert te veel wrijving op waardoor de afdichting te warm kan worden en de vetkoorden sneller slijten. Bedoel je met de stopbus de gland ? Welke met moeren aangedraaid wordt? Bij de gland lekt er erg veel schroefas vet. Het vet wordt door de schroefas automatisch in de koker geperst.


Dit is al verdwenen richting schroefaskoker. Maak het druk stuk van de gland los en verwijder dit voorzichtig. Verkrijgbaar in diverse diktes. Vetkoord om rondom de schroefas te monteren. Type klus: Boot reparatie of onderhoud.


Materiaal verzorgd door: In overleg met de vakman. Eerste werkdag: De opdrachtgever is flexibel . Beide moeren een gelijk aantal slagen, tot de schroefas met de hand zwaarder begint te draaien. Als dat niet het geval is moet(en) een of meerdere nieuwe vetkoorden aangebracht worden. Het verwijderen van restanten van oud vetkoord is niet strikt noodzakelijk. De schroefaspakkingbus begon steeds meer te lekken.


Op het droge werd het vet (klasse II) naar buiten geperst maar in het water kwam het vet aan de binnenkant eruit. De reden hiervan is dat er ter hoogte van de schroefaskoker een extra druk is van ongeveer 0. Onze motortjalk heeft een druppende glan en de vetpomp gaat zwaar. Wij willen graag vetpomp gangbaar hebben, schroefassmering hersteld en het vetkoord binnen vervangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts