Niet iedere samenstelling van water is het zelfde. Verder zijn er natuurkundige formules voor om dit te berekenen. Om het proces te versnellen kun je er warm water in doen! Vreemd genoeg bevriest warm water sneller dan koud water. Tja, er zijn zoveel factoren die de snelheid van het bevriezen beïnvloeden:.
En het klinkt misschien raar, maar hoe warmer het flesje is, hoe sneller het bevroren zal zijn.
Ligt er aan hoe groot de ijsblokjes moeten worden en hoe warm het water is als je het in de vriezer doet. Let wel heet water is de vriezer bevriest sneller dan koud water. Lijkt vreem maar het is wél zo.
Toevallig heb ik dat laatst onderzocht om uit te . Een fles in de vriezer stoppen is natuurlijk the oldest trick in the book, maar soms heb je geen tijd om zelfs hierop te wachten. Mag de vriezer niet op -graden Celsius staan, haal het flesje dan eerder uit de vriezer , vlak voordat het water bevriest ) 4. Giet langzaam de inhoud van het ijskoude flesje water op het ijsklontje. Je ziet het water veranderen in ijs.
Nu kun je doorgaan met sculpturen!
Tip: Als je alleen wilt zien hoe snel. Flesje water (kan ook met bier en frisdrank ) in de vriezer zo koud laten worden dat het net niet. Als die belletjes er niet of nauwelijks zijn, bevriest water pas bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Hierdoor bevriest warm water sneller dan koud water. Helaas is dit gegeven slecht te vinden, wellicht dat iemand anders zich eens over het koelvermogen van een flinke vriezer kan buigen?
Alle antwoorden zijn goe als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt. Als water bevriest , dan wordt het ijs. IJs bestaat uit kristallen met zes hoeken.
Door deze vorm zit er veel lege ruimte in het ijs. In vloeibaar water was deze lege ruimte er niet. Daarom zet het water uit als het bevriest en ijs wordt. Als je een glas koud water en een glas warm water in de vriezer zet, bevriest het warme water het snelst. Het is inderdaad waar: als je twee gelijke bakjes met een gelijk volume water in de vriezer zet, dan zal de warmste het eerste bevroren zijn.
Dit effect is zeer uitgebreid experimenteel gecontroleerd. In het lab is het inderdaad zo dat heet water veel sneller bevriest dan koud water. Het gaat dan ook niet om hand warm water (want dat is lauw, niet heet!!).
Zelf vaak zat uitgetest en het is gewoon echt zo, heeft met scheikunde te maken en als je begrijpt hoe het in elkaar zit is het ook erg logisch. Wijsgeer Aristoteles constateerde al dat warm water sneller bevriest dan koud water. Maar een nieuw paper brengt daar verandering in: eindelijk denkt de wetenschap te kunnen verklaren waarom warm water sneller bevriest.
Het Mpemba-effect is het verschijnsel dat warmer water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan kouder water. Het effect is vernoemd naar de Tanzaniaanse scholier Erasto B. Krijg je onverwacht bezoek, maar staat je witte wijn of rosé niet koud? Met deze tips lukt dat alsnog, binnen ongeveer minuten. En hoe minder water er is, des te sneller het bevriest. De Duitser wetenschapper David Auerbach heeft in het begin van de jaren negentig geëxperimenteerd met bakjes water die onder gecontroleerde omstandigheden bevoren.
Hij merkte dat warm water soms het eerst bevriest , maar niet altijd. In de zomer ontstaat er makkelijker overtollig ijs in de vriezer doordat de warme lucht vaak meer watermoleculen bevat. Let er ook op dat het deurtje niet op een kiertje staat, hierdoor kunnen de watermoleculen van buiten makkelijk naar binnen en bevriezen. Extra ijs kan zicht snel vormen als je warme . Hallo beste, Als je zout bij smeltend ijs doet is het graden celcius en kan het tot -of zelfs wel tot -graden celcius gaan.
Het vriespunt van zoutwater ligt lager dus zoutwater bevriest minder snel maar omdat ijs al bevroren is (jaja) zakt in dit geval de temperatuur naar het . ForuHallo iedereen, soms als ik ga kamperen neem ik een koelbox mee met wat bevroren water voor de etenswaren en het drinken koel te houden. Nu was ik aan het nadenken als je fles water laat bevriezen voor dagen gaat deze dan langer mee dan een fl. We zetten twaalf zeer handige tips voor je op een rijtje hoe jij dat het makkelijkst doet. Ze zet dan de inhoud buiten in de vrieskou en plaatst vervolgens emmers heet water in de vriezer. In één klap bevriest het water in de fles tot ijs.
De toeschouwers juichen en slaken allerlei verbaasde kreten. Dit moet een truc zijn, denkt iedereen. Jazeker, het is echt en het is heel gemakkelijk te doen ook.
Ik zal uitleggen hoe , met excuses aan eventuele goochelaars.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.