dinsdag 29 maart 2016

De nachtwacht rembrandt

Wie was hij, wat maakte hem zo bijzonder, wie waren zijn vrienden, liefdes, zijn concurrenten, zijn opdrachtgevers? Rembrandts beroemdste en grootste doek werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Het is een groepsportret van schutters.


Dat waren weerbare mannen die, als de . Je wist waarschijnlijk al. De Nachtwacht heeft tijdens de meer dan drie eeuwen dat hij bestaat veel te verduren gehad.

Vandaag is het jaar geleden dat de laatste poging is gedaan tot het verwoesten van de Nachtwacht. Kijk mee naar de geschiedenis van. En wist je dat het vroeger eigenlijk een nog groter schilderij is geweest ? Rijksmuseumobject van Rene van Wyngaarden. Ook al zijn ze niet zo mooi. Andere schilders maakten de mensen graag een beetje mooier.


De Republiek was een land van schilders. Ook gewone burgers hadden thuis schilderijen hangen. He lived during the golden age during which culture, science, commerce and politics in Holland reached their peaks.

Ieder jaar bezoeken meer dan een miljo. Op De nachtwacht is goed te zien hoe enkele figuren volop in het licht zijn gezet, en andere nauwelijks zichtbaar in de schaduw staan. Het spel van licht en donker wordt clair- obscur genoemd (of chiaroscuro in het Italiaans). De hoofdfiguur is het meisje dat op het schilderij afgebeeld staat. Ze vertelt dat er twee schutters ontbreken op het schilderij omdat die er ooit afgesneden zijn om het schilderij ergens te doen inpassen.


Ze wil meer vernemen over haar . Ben van Raaij Wieteke van Zeil 11 . Er zijn duizenden schilderijen van heel veel schilders uit ons land: tal van bekende werken, van grote meesters. Maar er zijn maar een paar schilderijen die iedereen kent. En daarvan is de Nachtwacht de voornaamste. Weissman (A. W.), De Nachtwacht.


De bronzen beeldengroep van de Nachtwacht op het Rembrandtplein in Amsterdam is vernield. Rembrandt wordt in de VR-ervaring gespeeld door een echte acteur. Het gaat niet aan de uitvoerige literatuur over de Nachtwacht hier te vermelden. Wijnbeek, De Nachtwacht.


De historie van een meesterwerk. De permanente publiekstrekker krijgt volgende week voor een paar maanden concurrentie van schilderijen en . Op oudere leeftijd heeft hij zichzelf niet mooier geschilderd dan hij was, in zelfportretten vol rimpels en plooien, met baretten op zijn ordeloze grijze haardos.

Een autoverkoper in Groningen heeft het schilderij, dat Tang in zijn woonkamer maakte, van hem gekocht. Op de dag dat het schilderij voor het eerst in de showroom te zien is, beschadigt . Ik werd zondag bij de ingang van de oude dierentuin in Emmen aangesproken door een abonnee, iemand die mijn salaris mede-mogelijk maakt. Het had in de Drentse editie gestaan.


DE NACHTWACHT - REMBRANDT VAN RIJN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts