dinsdag 23 juli 2019

Expansievat kapot gevaarlijk

Een cv-ketel levert warm water en zorgt voor een aangename temperatuur in huis. Je moet hem wel goed onderhouden, anders kan dit handige apparaat gevaarlijk zijn. Het waterdruk risico Manometer.


De cv-ketel bevat een expansievat en een overdrukventiel. Deze onderdelen zorgen er samen voor dat de waterdruk in . Er zijn twee manieren waarop het water kan verdwijnen.

Als je expansievat kapot is, zal de druk enorm stijgen wanneer de ketel het water verwarmt. De drukstijging wordt normaal gesproken afgevlakt door het expansievat , maar dat is nu kapot. Heb je een ketel met een overdrukventiel, dan zal het overdrukventiel zorgen . Omdat de druk in Ons cv systeem (nefit) is op. Lees hier u hoe dit wel eenvoudig kunt controleren.


Ketel gaat dan rare geluiden maken maar zodra deze weer met water is bijgevuld werkt ie weer naar behoren. Het komt er op neer dat we minimaal keer per week de ketel moeten bijvullen. Het expansievat is intussen al vervangen en opnieuw gecheckt, waarna is gebleken dat deze niet kapot is.


De volgende dag ontdekte de monteur dat het expansievat niet goed was aangesloten was voor mij een reden om nu maar eens een brief te schrijven.

Het rubberen membraan in het expansievat kan na een aantal jaren poreus worden en beginnen te lekken. Dan gebeurt er het volgende: Omdat het membraan lekt, wordt langzamerhand het hele expansievat met water gevuld. Ik heb een AWB combiketel en die moet ik regelmatig bijvullen ik heb de drukveiligheid al vervangen maar als ik hem bijvul van naar bar is dat in seconden gebeurd dus neem ik aan dat mijn expansievat kapot is. Wat moet ik doen om het probleem oplossen?


Wanneer de druk oploopt in je ketel op het moment dat hij aanslaat, dus gaat verwarmen, is er inderdaad iets kapot. Het probleem is een defect drukvat ook wel expansievat genoemd. De cv ketel heeft onderdelen als een overdrukventiel en een expansievat , die er voor zorgen dat de waterdruk niet te hoog wordt. Een lek expansievat is en veelvoorkomend defect.


Wil je weten of je expansievat stuk is? Tik eerst op de bovenkant, daarna op de onderkant. Klinken ze beide alsof ze vol water staan, dan is het . Een CV-ketel werkt alleen als de cv-ketel druk hoog genoeg is. De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de en bar. Is de druk lager dan bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken.


Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Wanneer je expansievat kapot is, wordt de druk in de cv-installatie niet goed geregeld. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn warmteverschil tussen verschillende kamers en het regelmatig bij moeten vullen van de cv-installatie. Doordat deze problemen ook het gevolg kunnen zijn van teveel lucht in de installatie of .

Waarom moet eigenlijk een cv-installatie een expansievat hebben? Is het slim om het expansievat te vervangen als je een nieuwe cv-ketel koopt? De keteldruk in werking bedraagt ong. Een expansievat is een drukvat dat dient voor het beperken van drukveranderingen in een met vloeistof gevuld systeem. In een expansievat bevinden zich twee compartimenten, gescheiden door middel van een membraan.


Het ene compartiment staat in verbinding met het systeem en is dus gevuld met dezelfde vloeistof . Ik woon in een huurwoning van een woningbouwvereniging. Deze vereniging heeft een onderhoudskontrakt met het verwarmingsbedrijf. Half oktober wordt bij mij het expansievat vervangen. Daarna begint de ellende.


Twee weken later valt de ketel uit, waterdruk te laag. Ik heb nooit gehoord dat een pomp kapot gaat omdat hij zich meters van de ketel zit. Je moet immers met gas werken en zoals ook bij geisers hebben ook cv-ketels gas nodig en zijn dus potentieel gevaarlijk.


Als je vaker dan eenmaal per jaar de cv-ketel moet bijvullen, heb je waarschijnlijk een lek in het systeem van centrale verwarming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts