dinsdag 8 januari 2019

Verschil tussen witte en zwarte haver

Wat is het verschil tussen gepunte zwarte haver en de geplette witte haver? Met name in energieopname? Ik heb het bij meerdere voederleveranciers gevraag waarbij een aantal antwoorden dat er geen groot verschil is en andere (die het verkopen) dat er wel degelijk verschil is.


Na verschillende voedertabelen boeken na te hebben gekeken deze maken geen verschil tussen witte en zwarte haver ben ik erg . Wat heeft de voorkeur: zwarte of witte haver?

Paardenliefhebbers gebruiken graag zwarte haver boven witte haver. Hoe zit het qua voedingstoffen met haver? De pel van de zwarte haver is ook iets dunner en men veronderstelt dat dit een voordeel is tijdens het verteringsproces.


Nochtans is er nutritioneel weinig verschil tussen de beide ( witte kan zelf iets meer suikers bevatten). Toch gaat bij de meeste paardenliefhebbers de voorkeur uit naar de zwarte soort. Het Glycemische Index (GI) systeem wordt gebruikt in humane voeding.


In dit systeem worden voedermiddelen geclassificiceert naar het effect van het voedermiddel op het bloedsuiker.

Dit getal geeft de stijging van de concentratie glucose in het bloed (bloedsuiker) na een koolhydraathoudende maaltijd . Als hele haver niet goed gekauwd wordt, dan kan de opname in het lichaam laag zijn. Verder zit er weinig verschil tussen zwarte - en witte haver wat betreft voedingswaarde. Zoals eerder aangegeven kan de oplossing voor een fitter paard beter gezocht worden in het samenstellen van een nieuw rantsoen . Pavo gebruikt verschillende soorten haver in haar voeders: witte haver en zwarte haver.


Het is bekend dat haverhullen irriterend kunnen werken op de darmwand van het paard. Tot in de Late Middeleeuwen was haver in Nederland op de zandgronden een belangrijk gewas. Vroeger werd er naast de witte ook gele en zwarte haver geteeld.


Er zijn ook rassen met bloot liggende . Het verschil tussen havervlokken en havermout is bijvoorbeeld dat havermout middels een knip-apparaat in stukjes wordt geknipt. We maken een onderscheid tussen essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren. De paarden gaan te snel zweten ( wit schuim) en urineren overvloedig. Groenvoeders en graan bevatten relatief veel vitamine E. Bij overjaars hooi of lang opgeslagen geplette haver is het gehalte vitamine E sterk gedaald.


Het is wel noodzakelijk dat het paard beschikt over een goed gebit, om de hele granen goed fijn te . Biologische zwarte haver is het bijna niet te vinden dus zijn wij zeer blij het nu aan te kunnen bieden als los product en te verwerken in onze andere voeders waarin haver verwerkt wordt.

Zij onderscheidt zich van de gewone witte haver , doordien do bloempakjes bloempjes en dos naderhand ook korrels bevatten. Zwarte haver bevat nog een hoog aandeel silicium in vergelijk met . Daar echter ook bij de gewone haver eenen enkelen keer bloempjes gevonden worden, is het de vraag of dit verschil wel op den duur stand houden zal. Men heeft drie zoorten van haver, als 1. De gemeene witte of blanke Haver.


Weet van voer zo goed als niks af. Nu heeft ze genoeg aan hooi en gras en ik merk geen enkel verschil tussen zomer- en wintertemperament. Het hectolitergewicht van deze haver is vaak een stuk hoger.


De Kentekens zijn, Zij is van het Grasbladige geslagt, de bloemen heb: ben geene Bloem-bladen, en zijn geschikt in eene losse Air. Verschil tussen rode quinoa en witte quinoa. Vergis je echter niet want witte quinoa is nog steeds héél gezond en zit boordevol voedingsstoffen. Deze gepunte zwarte haver is hoge kwaliteit en intensief geschoond waardoor het een minimum aan fijne delen bevat.


Zonnepitten bestaan in vele variëteiten, zo zijn er witte zonnepitten, gestreepte zonnepitten en zwarte zonnepitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts