donderdag 4 april 2019

Schoorsteen houtkachel eisen

Veilighei een goede werking en een optimaal rendement staan voorop. Daarom is het altijd aan te raden om een erkende vakman in te schakelen voor advies en . Ook voor rookkanalen en kachelpijpen zijn strikte voorwaarden en eisen vastgelegd. Voor de rookgasafvoer van een houtkachel is een T6certicaat vereist.


Het Bouwbesluit stelt onder meer eisen aan: De onbrandbaarheid van het materiaal van de stookplaats, het rookkanaal en de directe omgeving.

De uitmonding van een rookkanaal in een dakvlak dient met zorg bepaald te worden. Is de uitmonding lager geplaatst, dan kunnen de rookgassen terug de pijp instromen als de wind in het kanaal blaast. De eisen zijn bij houtkachels ongeveer zes tot zeven keer zo zwaar dan bij gaskachels.


Zo moet u zorgen dat u ver genoeg van de buren wegblijft en zijn er speciale regels voor balkons. Het rookkanaal zal ook altijd in het nokgebied van het dak moeten uitmonden. Bochten scherper dan 30° zijn over het algemeen niet . Ik woon naast een buurman die bijna dagelijks zijn houtkachel aanmaakt met allerhande (sloop) hout. Mijn huis heeft een puntdak en .

Diameter rookkanaal openhaard - Stookopening maat. Wat moet de maat zijn van het rookkanaal voor een openhaard om goed te kunnen stoken. Bereken de ideale maat - Deze formule kunt u gebruiken om de diameter te berekenen voor een rookkanaal dat u wilt gaan gebruiken voor een openhaard of houtkachel. In Nederland is de technische staat van woningen geregeld in het Bouwbesluit.


Voor rookkanalen en kachelpijpen zijn voorwaarden en eisen vastgelegd. Deze norm geeft aan dat de buitenwand van een rookkanaal maximaal . Er bestaat een uitgebreide regelgeving over de uitmonding van rookkanalen. Ik heb gezocht op het forum naar de eisen voor een houtkachel afvoerkanaal. Kachels en ketels voor centrale verwarming vragen een juiste aansluiting op een schoorsteen en een regelmatig onderhoud door een bekwaam vakman.


Een kachel op een lage stand is gevaarlijk. Laat de zuurstofklep van een kolen- en houtkachel voldoende open. Er moet steeds genoeg zuurstof bij de . Wilt u gebruikmaken van een bestaand rookkanaal ? Laat deze dan eerst nakijken door een deskundige.


Niet elk rookkanaal is namelijk geschikt voor een houtkachel. Er mogen bijvoorbeeld geen bochten van meer dan dertig graden inzitten, het kanaal moet een bepaalde lengte hebben en van brandwerend materiaal zijn .

Let wel de diameter kan nog beïnvloed worden door de hoogte van de schoorsteen en het aantal knikken dat in de afvoer zit. Beantwoord door: Willy . Ze hebben daar ook een houtkachel ingezet met een schoorsteen op het dak (het tuinhuis is ongeveer meter hoog en de schoorsteen is hooguit een meter). Iedere keer als ze stoken moet ik . Voor elke houtkachel en situatie gelden andere specificaties en eisen.


De schoorsteen of het rookkanaal moet minimaal meter lang zijn, bestand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts