woensdag 13 november 2019

Hout drogen buiten

Zo mag droog brandhout maximum vochtigheid bevatten. Dan heb je het hoogste thermische rendement van je brandhout. Een dergelijk percentage krijg je pas na een periode van twee jaar en zelfs meer!


Daarom is het drogen van brandhout heel erg belangrijk. Het drogen moet altijd buiten gebeuren.

Het is meer werk maar het hout zal sneller drogen. Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan.


Vermijd zeker de garage. Het hout blijft er nat en beschimmelt. Bewaar brandhout buiten. In een garage of ergens in een bergplaatsje is zinloos.

De wind moet er tussen en doorheen kunnen waaien. In de garage of ergens binnen is dat niet mogelijk. Het zal niet drogen en na verloop van tijd gaat het zelfs beschimmelen. Stapel jouw brandhout niet op de grond.


Men denkt, binnen in de garage is het droog en geisoleerd dus zal het haardhout wel snel drogen of droog blijven. Dit is sterk af te raden en alleen mogelijk indien het haardhout echt droog is (vochtigheid onder ). Om hout te kunnen drogen moet het ventileren met buitenlucht , hout droogt het beste door de wind en zon . Het is helemaal niet zo moeilijk om hout goed te laten drogen , als het maar vroeg in het voorjaar wordt gehakt en gestapel bij voorkeur als de sneeuw nog niet helemaal is weggesmolten. Door de lage luchtvochtigheid droogt het hout razendsnel. Vaak is het al binnen drie maanden droog.


Zon en warmte spelen ook een . Stookhout heeft even tijd nodig om te drogen , hieronder vindt u een overzicht met richtlijnen voor allerlei houtsoorten. Een loofboom met zacht hout , heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken.


Vandaag bestel morgen geleverd op werkdag naar keuze! Sla uw hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak.

In schuur of garage droogt uw . Wind is de bepalende factor bij het drogen. Een tochtige oude schuur is ideaal. Een geïsoleerde tochtvrije schuur is ellende. Buiten oplatten kan prima, mits hij uit de zon en regen wordt gehouden door een eenvoudige afdekking aan de bovenzijde. Vocht door regen op de zijkant van het pakket is geen probleem en droog . Waar gehakt wordt, vallen spaanders.


Een beetje voorbereiding op het zagen, opslaan en branden van haardhout kan daarom geen kwaad. Hout droogt ook in de regen. Daarna het opgelatte hout buiten laten drogen aan de wind die vrij spel moet hebben tussen de planken, dus afdekken is voldoende. Bovendien is het niet goed om hout in de volle zon te drogen omdat dan droogtescheurtjes kunnen ontstaan.


Binnen drogen is dus beter. Houtzagerijen hebben daarvoor vaak . Na het kloven moet het hout nog geruime tijd drogen. De uiteindelijke droogtijd is mede afhankelijk van de houtsoort. Zachte houtsoorten zoals wilg, populier en naaldhout hebben een droogtijd van ten minste jaar, hardhout zoals beuk en es een droogtijd . Om hout goed te drogen , moet je het ergens opbergen waar het goed ventileert, maar waar geen regen binnenkomt.


Haardhout drogen in een houthok. Zelf heb ik speciaal daarvoor een houthok gemaakt. Je ziet het aan de buitenkant niet, maar de planken aan de wanden sluiten niet op elkaar aan. Maar veronderstelt wel dat het buitenoppervlak de beperkende factor in het drogingsproces is. Ik denk dat de snelheid van het vochttransport door het hout de droogtijd bepaalt.


Dus hoe langer de droogweg naar buiten , hoe langer ook het drogen duurt. Ook daarbij helpt kloven, dat dan weer wel, maar niet . Eigenlijk is dit dezelfde fout als het met een afsluitende verf de dakgoot schilderen. Als het houtwerk aan de buitenzijde van het huis in slechte conditie verkeerde en het hout is vochtig, moet dit eerst de kans krijgen goed te drogen. Wanneer nat hout wordt afgesloten, zal de verflaag gaan bladderen . Als ik buiten het hout opsla om te drogen , dan doet de wind het meeste werk.


Het is daarom aan te raden om ten alle tijden het haardhout in de buiten lucht op te slaan. Wind en zon zullen het hout altijd blijven drogen. Slaat u het haardhout binnen op in bijvoorbeeld de garage of schuur? Zorg dan voor voldoende ventilatie. Als u het haardhout bezorgd krijgt tijdens een regen bui en het vervolgens . Het opslaan van het haardhout is een erg belangrijk onderdeel, omdat het ervoor zorgt dat het product van hoogwaardige kwaliteit blijft en u een hoog rendement behaalt.


Door het haardhout op de juiste manier op te slaan, zorgt u er onder andere voor dat het haardhout droog blijft en niet gaat schimmelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts