woensdag 13 november 2019

Slechte trek houtkachel

Rook terugslag is het gevolg van onvoldoende trek door de schoorsteen. Dus, de trek moet voldoende zijn om de rookgassen uit de kachel te trekken. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is. De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht.


Normaal bij een openhaard kun je makkelijk trek genereren door het kanaal iets te verwarmen. Als ik hier een vlam onder houd dan .

Haha, Ok, ik had van een openhaard een inbouw kachel naar een vrijstaande kachel de schoorsteen aangepast. Ik had hier zo ongelovelijk goede trek dat het waaide in mijn kamer. De reden is dat een kachel met open deur tot keer zoveel rookgas produceert dan een gesloten kachel. Deze extra gassen moeten ook afgevoerd worden door het rookkanaal.


Wanneer de capaciteit van het kanaal of de trek onvoldoende is kunnen deze niet volledig afgevoerd worden en stromen deze de kamer in. Hier vindt u een aantal tips om die trek te verbeteren, te beginnen met de minst ingrijpende maatregelen en eindigend met de meest ingrijpende maatregelen. Ik zal als stromingsleer-onkundig (aantoonbaar met slechte cijfers) hardop denken. Als er stroming is kan de lucht ergens uit.


Ramen en deuren staan open.

De koude lucht die naar beneden komt Herhaal die zin nog eens keer. Als de kachel warm is, is er wel trek. Ook belangrijk: Bedenk dat bij windstil weer, het moeilijker kan zijn een openhaard en hout kachel goed te laten trekken, U hebt dan niet de trek die de wind kan veroorzaken, maar vooral mist werkt zeer nadelig, u heeft door deze mist vaak een slechte trek. De windrichting kan ook in uw voordeel of nadeel zijn,.


Is het kanaal groot genoeg? De diameter van het rookkanaal of de schoorsteen mag in geen enkel geval kleiner zijn dan de afvoeraansluiting van de kachel. Is dit wel het geval, dan kan dit een slechte trek veroorzaken. Re: Trek in houtkachel verbeteren. Die dingen helpen alleen als er wind staat, dus het hangt er een beetje vanaf wanneer jij slechte trek hebt.


Een kachel of open haard heeft voldoende luchttoevoer nodig om goed te functioneren en ervoor te zorgen dat de rookgassen via het schoorsteenkanaal uw huis verlaten. Een veel voorkomend probleem is “onderdruk”. Een slechte trek kan meerdere oorzaken hebben.


Wanneer de houtkachel wordt aangestoken, of bij het bijvullen slaat de rook terug de kamer in. In de meeste gevallen komt dit doordat er te weinig zuurstof aangevoerd kan worden naar de houtkachel. Om dat te vermijden is de hoogte van het kanaal best niet groter dan tot meter. De temperatuur aan de uitgang bovenaan een schoorsteen die goed trekt. Het succes van een autonoom verwarmingsysteem, of het een open haar een inzethaard of een kachel betreft,.


Wij hebben een inbouwhaard geplaatst, maar hebben problemen met de rookgasafvoer (terugslag rook). Er werd onlangs een trekregelaar op de schouw geplaatst omdat dit voor een betere rookafvoer zou zorgen.

Maar wij hebben de indruk dat de haard nu nog minder . Wat ik me kan bedenken is dat de aansluiting van de houtkachel beneden niet OK is, waardoor er rook in de spouw terecht komt. Maar zou dan de andere zolderkamer (waar de schoorsteen niet passeert) ook geen geur moeten hebben ? Verder zo een slechte trek een mogelijke oorzaak kunnen zijn, maar . Het teveel temperen van inkomende lucht resulteert vaak in slechte verbranding, minder rendement, ernstig vervuilde kachel en schoorsteen, met soms schoorsteenbrand tot gevolg. Het is daarom beter om eerst de uitlaatgassen te temperen en de zuigende trek van de schoorsteen te beheersen en pas in laatste instantie . Een schoorsteen dient voor de trek , die zo belangrijk is voor een open haard. De trek moet er al zijn voordat er sprake is van vuur.


Hij ontstaat doordat vrije luchtlagen langs de uitmonding van het kanaal strijken. Er ontstaat dan een onderdruk en zuigende kracht. In dit verband kan de windsterkte en soms ook de. Dat verklaarde natuurlijk de slechte trek.


Ik heb dat gat dicht gemaakt en de trek verbeterde. Nu heb ik de open haard vervangen door een Janus houtkachel met achteraansluiting. De trek blijkt tijdens branden voldoende, maar bij bij bijvullen komt er toch al snel weer rook uit de kachel. Ook heel veel problemen gehad om deze brandend te krijgen, zelfde verhaal slechte trek. Bij mij zijn deze problemen opgelost door de vuurplaat die boven het vuur zit opnieuw te leggen, bij vervoer was deze niveau naar beneden gekomen.


Van der Wielen Kachels of houtkachels. U bent van harte welkom ons aanbod te komen bezichtigen. Bezichtiging is wel op afspraak.


Voor prijzen, verdere informatie of een afspraak voor een bezichtiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts