maandag 18 november 2019

Geen trek in de schoorsteen

Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is. De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Uw schoorsteen trekt niet.


Het kan aan veel verschillende dingen liggen. Doordat de kachelpijp niet de juiste trek heeft slaat de rook terug de kachel in.

Om een juiste trek te krijgen moet het afvoerkanaal warmer zijn als de buitenlucht. U kunt het rookkanaal voorverwarmen door er een stuk krantenpapier . Gebruik geen snel-brandende houtsoorten (populier, dennen, wilg, els) in deze fase van het vuur omdat dit tot gevaarlijk veel vonken lijdt. Houdt een haardvuur gaande met blaasbalg of blaaspijp. Zorg dat het vuur goed blijft branden omdat dat ook de trek in de schoorsteen goed gaande houdt. Dit hout zal veel makkelijker vergassen en dus feller branden, met als resultaat dat je schoorsteen heter wordt, hiermee krijg je al meer trek , hierbovenop enkele proppen papier (snelle warmte!).


Laat de eerste tijd de deur op een kiertje staan, niet zoals normaal tot de vlammen goed zijn, maar nu tot de pijp . Geen rendement houtkachel. Maar hoe kouder de buitenlucht, des te lager de luchtdruk en des te meer de depressie in het rookkanaal toeneemt.

In volle winter kan deze depressie, . Schoorsteen trek : Ook belangrijk: Bedenk dat bij windstil weer, het moeilijker kan zijn een openhaard en hout kachel goed te laten trekken, U hebt dan niet de trek die. Gebruik in ieder geval geen afval hout of ander afval, ga geen geverfd hout verbranden of geïmpregneerd hout, gebruik naaldhout soorten alleen voor het . Trek , ook wel schoorsteeneffect genoem is het natuurkundige effect dat een gas of een vloeistof in verticale richting beweegt onder invloed van warmte of een andere oorzaak van dichtheidsverschil. Een schoorsteen is in staat het effect te versterken, doordat er geen horizontale menging kan optreden.


Bij foutief gedimensioneerde schoorstenen blokkeert deze in plaats van te trekken. Een haard heeft vanuit de fabriek geen trek. Bij een perfecte werking van onze high tech-haardkachels horen, . Hoe goed een schoorsteen trekt hangt o. Zit de remplaat goed in de kachel? Deze problemen hebben te maken met de aanwezige trek in het schoorsteenkanaal.


Dankzij een goede rookgasafvoer komt er geen hinderlijke en toxische houtrook in huis. Een rookgasventilator garandeert de gewenste schoorsteentrek en zorgt daardoor voor een optimaal rendement van uw kachel! Bochten werken remmend op de trekopbouw. Het beste is een rookkanaal, zonder bochten, wat boven de nok van het huis uitkomt. Toch komt het vaak voor dat een rookkanaal bochten heeft, dat is op zich geen enkel probleem, als dit maar gecompenseerd wordt . Daarna keert de trek langzaam om en als de schoorsteen eenmaal iets warmer is dan buiten trekt hij als een dolle.


TR08: begrijp je het principe van de trek in een schoorsteen ? Het probleem zoals jij omschrijft betreft dus dat er bij stilstand van de haard geen trek is, die er wel zou moeten zijn.

Al heb je trek in je schoorsteen , dan zal de rook altijd nog buiten de haard uitkomen. Een open haard heeft een speciale vorm nodig aan de bovenkant, om de rook goed af te voeren naar het rook kanaal. Dit heet een rook kap, en ziet er zo gevormd uit. Zo kun je ook mooi zien hoe een open haard . Het ontwerp en het onderhoud van de verschillende onderdelen van de schoorsteen (rookkanaal en dakuitgang) zijn vrij belangrijk.


Ze zullen een directe invloed hebben op de kwaliteit van het vuur. Ze zorgen vooral voor een goede trek , de garantie voor een goede verbranding. Verder zorgen ze voor een optimale . Belangrijkste voorwaarde voor goed branden van een kachel is TREK in de schoorsteen. Andere oorzaak kan zijn dat de pijp niet geisoleerd is en daardoor te snel afkoelt waardoor de trek stagneert. Dit komt doordat de werking van de schoorsteen dan is omgedraaid.


U kunt kunt oplossen door het kanaal af te dichten zodat er geen trek meer in de schoorsteen is, bijvoorbeeld door schuimrubber of een kussen te plaatsen of de klep dicht te doen. Het teveel temperen van inkomende lucht resulteert vaak in slechte verbranding, minder rendement, ernstig vervuilde kachel en schoorsteen , met soms schoorsteenbrand tot gevolg. Het is daarom beter om eerst de uitlaatgassen te temperen en de zuigende trek van de schoorsteen te beheersen en pas in laatste instantie . Ook een H-vormige uitgang voorkomt terugslag door turbulenties. Een sluitklep is een metalen plaat om de schoorsteen aft e sluiten als hij niet in gebruik is, zodat er geen koude lucht binnen komt.


Een sleutel is een klep in de schoorsteen boven de verbrandingskamer, om de trek te regelen. Smoort u uw kachel teveel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding. Hierbij komen extra afvalstoffen vrij die zich vastzetten tegen de binnenkant van het rookkanaal.


Naast deze aanslag kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen “ trek ” .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts