donderdag 10 oktober 2019

Haardhout drogen in garage

Dan heb je het hoogste thermische rendement van je brandhout. Een dergelijk percentage krijg je pas na een periode van twee jaar en zelfs meer! Daarom is het drogen van brandhout heel erg belangrijk.


Je kunt hout niet in de garage opbergen en twee jaar wachten. Een veel voorkomend misverstand is dat er vaak gedacht wordt dat haardhout binnen op moet worden geslagen. Men denkt, binnen in de garage is het droog en geisoleerd dus zal het haardhout wel snel drogen of droog blijven.

Haardhout opslag met droog haardhout een rijk gevoel. Aan de houtopslag kun je zien hoe de kachel gestookt wordt” één van de gevleugelde uitspraken van Bart Leenders, haardkachel. De beste plek om uit haardhout opslag neer te zetten is aan de “droge” kant van uw woning, schuur, garage etc.


De beste plekken om uw haardhout op te slaan zijn die waar het vocht niet bij uw haardhout kan komen. Dit kan bijvoorbeeld de garage zijn, want hier is het in de meeste gevallen redelijk geïsoleerd en wordt het niet vochtig. Maar een misschien wel betere plek is onder een overkapping in uw tuin.


Bewaar brandhout buiten. Het voordeel hiervan is . In een garage of ergens in een bergplaatsje is zinloos.

De wind moet er tussen en doorheen kunnen waaien. In de garage of ergens binnen is dat niet mogelijk. Stapel jouw brandhout niet op de grond. Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast.


Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage. Als u het haardhout bezorgd krijgt tijdens een regen bui en het vervolgens binnen in schuur of garage neerlegt is dit zeker aan te raden. Door te weinig ventilatie zal het vocht constant terug komen op blokken.


Deze zullen hierdoor niet drogen en vaak beschimmelt raken. Legt u het buiten in uw opslag neer dan zal het . Sla uw hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak. In schuur of garage droogt uw . In een schuur of garage droogt uw hout niet zo goed en zal er vlugger schimmel ontstaan. Volledig met een zeil afdekken is minder goed omdat het hout dan minder kan ademen en houdt zo dus de verluchting tegen.


Een goede plek om haardhout binnen op te slaan is bijvoorbeeld de garage. Hout droogt in de praktijk namelijk het beste onder invloed van natuurlijke krachten als de wind en zon. Gaat dit nog steeds niet snel genoeg dan zou je kunnen kijken of je wat hout in een garage of een andere (warmere) plek van het huis zou kunnen leggen.

Dit zou het drogen kunnen versnellen. Natuurlijk zou je het hout ook allemaal los van elkaar kunnen leggen wat niet echt praktisch is aangezien je dan . Hout : economische en ecologische brandstof. Hout is een ecologische brandstof, vooral bij gebruik in uw Tulikivi. De hoeveelheid CO₂ die bij de verbranding van hout in uw Tulikivi wordt uitgestoten, stemt overeen met de hoeveelheid CO₂ die hout op natuurlijke wijze uitstoot als het in het bos . Je kan niet geheel droge blokken op of rond de kachel leggen om ze bij te drogen , wel effe checken of je partner hiermee akkoord gaat he. Voor optimaal stookplezier moet u uw haardhout droog opslaan.


Let hierbij echter wel op de volgende punten: Sla het hout het liefst buiten op in een houtberging of onder een afdak. Best is indien het hout in een goed verluchte garage of schuur kan drogen. Hout mag niet op een natte ondergrond gestapeld worden . Zorg dat de wind vrij toegang tot het hout heeft, zodat het verder kan drogen.


Sla vers hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak. Gedroogd hout kunt u gewoon binnen opslaan! Hard- en zachthout zijn beide geschikt voor . Hij legt dan een klein voorraadje binnen om te drogen , dat gaat dan in de kachel en vult hij die binnenvoorraad weer aan met vochtig hout van buiten.


Leg het hout los van de grond (bijv. doormiddel van een pallet) en los van de muur zodat de wind er van alle kanten bij kan. Beschut het voor de regen. Leg te drogen hout bij voorkeur niet binnen.


Hier droogt het minder goed en bovendien geeft het de nog altijd in het hout aawezige water af aan de . Indien u hout aankoopt, droogt U het best in een goed verluchte schuur of garage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts