maandag 21 oktober 2019

Trek schoorsteen testen

Roetneerslagtest : Wanneer de bekleding van de stookruimte en de ruiten vol roet zitten, dient men eens boven de buisreinigingsopening in de buis te kijken. Indien zich daar vlokken roet afgezet hebben, dan is dit een eenduidige aanwijzing dat te vochtig of te moeilijk ontbrandbaar hout gestookt is. De schoorsteentrek kan . Trek , ook wel schoorsteeneffect genoem is het natuurkundige effect dat een gas of een vloeistof in verticale richting beweegt onder invloed van warmte of een andere oorzaak van dichtheidsverschil. Dit effect is met name bekend van schoorstenen , maar het kan ook zonder schoorsteen optreden.


Maar voordat je gaat stoken, zul je een zekere mate van trek in je schoorsteen moeten hebben.

Die kun je inderdaad meten met een U-buis. Zal binnenkort toch eens een keer testen of het inderdaad werkt. Change, before you have to. Dus, de trek moet voldoende zijn om de rookgassen uit de kachel te trekken. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is.


Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Door de hoogte van het stookrooster te vergroten komt het vuur dichter bij het schoorsteenkanaal te liggen waardoor ook de trek direct zal verbeteren. U kunt het effect hiervan testen door het rooster of de haardkorf te verhogen met stenen.


Zet het raam open en de afzuigkap uit.

Een open haard verbruikt ongeveer 2. Maar hoe kouder de buitenlucht, des te lager de luchtdruk en des te meer de depressie in het rookkanaal toeneemt. In volle winter kan deze depressie, . Het ontwerp en het onderhoud van de verschillende onderdelen van de schoorsteen (rookkanaal en dakuitgang) zijn vrij belangrijk. Ze zullen een directe invloed hebben op de kwaliteit van het vuur. Ze zorgen vooral voor een goede trek , de garantie voor een goede verbranding.


Verder zorgen ze voor een optimale . Deze problemen hebben te maken met de aanwezige trek in het schoorsteenkanaal. Een exodraft rookgasventilator zorgt voor. Volgens de leverancier moest hiervoor een rookkanaal voorzien worden van 50x60cm.


Natuurlijke trek in de schoorsteen wordt aangegeven in Pascal (Pa) of in millimeters waterkolom (mm Wk). Deze onderdruk of trek in de schoorsteen is zeer laag normaal mm Wk, mBar of wel Pascal. Lekkages kunnen worden gecontroleerd met een z. Een hoge schoorsteen trekt meer.


Als de trek niet voldoende is, volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. De diameter van de schoorsteen mag nooit kleiner zijn dan de diameter van de afvoeraansluiting van het apparaat. Indien het toch nodig is te reduceren, dan moet u rekening houden met tabel hierboven ) . En staat de klep in het rook kanaal wel open?


Je kunt even testen of de schoorsteen nog trekt, door een krant aan te steken, en deze boven het rook kanaal te houden.

De lucifer test gaat prima, de vlam wordt goed naar binnen gezogen bij de kacheldeur op een kier. Maar omdat ik best geschrokken ben van de woonkamer vol rookgas lucht weet ik de oorzaak niet exact. Of het nu toch te weinig trek is, of gewoon omdat ik midden in een weiland woon en de lucht terug . Als je het vuur aansteekt zal je veel rook ontwikkeling hebben en de schoorsteen is nog koud. Metselaars die een rookkanaal hadden gemaakt testen op die manier de trek.


Om een goede trek in het schoorsteenkanaal te krijgen raad ik aan om het kanaal dubbelwandig te maken, liefst van RVS. Daarna keert de trek langzaam om en als de schoorsteen eenmaal iets warmer is dan buiten trekt hij als een dolle. Wij hebben onze openhaard weggesloopt.


Het was een groot log ding, zelf gebouwd door de vorige bewoners. Wij willen nu een hangende haard op gaan hangen. Dit staat beter bij de inrichting en neemt minder ruimte in beslag. Aansluiting op een bakstenen schoorsteen. Bij twijfel kunt u eventueel uw schoorsteenveger vragen de trek in de schoorsteen te meten.


Tijdens de EN- test worden alle houtkachels. De oorzaak kan een slecht trekkende schoorsteen , te weinig luchttoevoer, te natte of voor het toestel ongeschikte brandstof zijn. Witte of kleurloze rook wijst er meestal op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt.


De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts