dinsdag 1 oktober 2019

Mierenzuur bijen

Juist een effectieve (varroa-dodende) mierenzuurbehandeling gaat daarom helaas vaak ook gepaard met sterfte van open broed (met name bijenlarven) en ( de zwakste) volwassen bijen. Een te hoge concentratie mierenzuur gaat gepaard met het leeglopen van de bijenkast (de bijen vluchten). Mierenzuur kan bijensterfte veroorzaken bij foutief gebruik. Een reguliere behandeling veroorzaakt lichte bijen - en broedsterfte, maar deze is te verwaarlozen. Het grote temperatuursverschil tussen de gekoelde vloeistof en het bijenvolk zou ervoor zorgen dat het mierenzuur te snel uit de flacon gedrukt wordt.


Gekoeld mierenzuur van (door het koelen stijgt de concentratie aan mierenzuur langzamer zodat de bijen zich kunnen aanpassen).

Dosering: met spuit of meetfles. Hoe : Behandeling van boven: Sponsdoek op toplatten leggen zo dicht mogelijk tegen bijenzit. Hoeveelheid: ml per raam (Duitse normaal). Dode larven worden immers door de bijen uitgetrokken en naar buiten gebracht.


Ze zijn dan zichtbaar op de vliegplank. Wat ik nog nooit heb gezien. Dat mierenzuur ook eitjes zou schaden, denk ik ook niet.


Tijdens een behandeling heb ik een raam met eitjes en open broed met . Het luchtwegensysteem van de varroa wordt aangetast.

Het mierenzuur verdampt relatief vlug en wordt niet in de was opgenomen. De damp doodt de varroamijten, maar is spijtig genoeg niet honderd procent veilig voor het broed. Geüpload door Eugeen Van Hove De zomerbehandeling met mierenzuur via de Liebigverdamper, MAQS en een universalverdamper bij. In onderstaande video pas ik een bestrijding toe met mierenzuur via de Liebig Dispenser. Je kunt ook gebruik maken van een horizontale Nassenheider Verdamper.


Maar de werkwijze voor beide apparaten is gelijk. Bij de laatstgenoemde is de druppelaar ook weersafhankelijk, dus hiermee voorkom . Dit laat je dan vier dagen verdampen waarna je dit nog keer herhaal zodat de behandeling uiteindelijk dagen duurt waardoor je zeker kan zijn dat alle bijen de behandeling hebben ondergaan. Er zijn ook andere manieren om de mierenzuur behandeling toe te passen maar daar kom je makkelijk . Varroa, het opslaan van wasraat en voorkomen van wasmot. Let op: maximaal eenheden per bestelling! Op voorraad en direct leverbaar.


Het doodt de varroamijten doordat het ademhalingsstelsel wordt aangetast. Wanneer een raam met gesloten broed in een bak met mierenzuurdamp wordt gehangen worden de mijten . Het effect is dat de mijten van de bijen afvallen. Bij mierenzuur vindt binnen een dag een zeer sterke mijtenval plaats, die daarna snel ophoudt.


Bij thymol houdt de mijtenval langer aan. Dit heeft overigens ook te maken .

Ramen zonder bijen ventileren de zure dampen in versnelde mate af. De bestrijding verloopt dan niet effectief. De insecten komen aanvliegen en door de ontmoeting ontstaat mierenzuur en dat vermengt zich met de lucht.


Zodat wij ook altijd met de lucht mierenzuur inademen. Wat nu de wespen hebben, is een gif dat lijkt op mierenzuur , alleen een beetje veranderd. En wat de bijen als bijengif in hun angel hebben – maar eigenlijk . Ik heb voor de ramen ml mierenzuur van genomen en zal na een paa dagen wel controleren hoe de verdamping verloopt. Ik vind het mierenzuur in deze verdamper alvast veel beter afgeschermd van de imker en de bijen dan bij de Liebigdispenser.


En als het verdampt, werkt het . Als bijen behandeld moeten worden tegen de varroa-mijt kan dit ook langs onder met de hierna volgende methode. Eerst wil ik duidelijk stellen dat behandelingen met mierenzuur in België niet toegestaan zijn door het voedselagentschap FAVV. Enkel thymol is toegestaan op voorschrift van de veearts.


Onder andere mieren maken en gebruiken mierenzuur als middel tot aanval en zelfverdediging, vandaar de naam mierenzuur , maar ook wespen, bijen , hommels en brandnetels verdedigen zich met mierenzuur. In het verleden onttrokken .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts