maandag 23 januari 2017

Kat huidproblemen korstjes

Het ontstaan van korstjes op de huid zie je vaak bij een vlooienallergie. Je kunt dit herkennen aan een groot aantal kleine korstjes. Deze korstjes zitten vooral op de rug, maar ook op de romp, de buik en de binnenzijde van de achterpoten.


De huidproblemen die we bij katten zien, worden waarschijnlijk veroorzaakt doordat de kat zichzelf teveel likt, krabt of bijt. Er kunnen dan korstjes ontstaan en kaalhei maar de huid kan ook heftig gaan ontsteken door de chronische irritatie.

We noemen het automutilatie, wanneer de kat zichzelf dit aandoet. Bij katten komt vrij vaak een overgevoeligheidsreacties voor. Vaak gaat het om een echte. De meeste overgevoeligheidsreacties gaan gepaard met jeuk en huidafwijkingen. Een allergie is niet te genezen, maar.


Bij de kat zien we minder specifieke klachten: voelbare korstjes en ontstekingen op de rug en kale plekken. De meest voorkomende symptomen van een allergie bij de kat zijn. Veel korstjes op de rug.

Dit noemen we miliaire dermatitis en treedt vaak op bij een allergie. Wonden die tot bloeden toe open gekrabt worden. Bij voedings allergie: vaak jeuk aan . Ook heeft hij een hele slechte vacht, er zitten allemaal kale plekken tussen met korstjes etc. We zijn al naar de dierenarts geweest. Mijn kat heeft ook huidproblemen ( korstjes en onwijs veel verharen) maar die doet het super sinds ik hem overgezet heb op ander voer.


Hij was ook vrij mager (niet heel erg) . Wie heeft de gouden tip? Poes met korsten op de rug en wordt kaal, wat is. Deze allergie berust op allergie voor omgevingsstoffen, zoals bv huisstofmijt en graspollen. De katten bijten weer haren weg, doch nu voornamelijk op de buik. In tegenstelling tot bij de hon zijn de verschijnselen van een voedselallergie bij de kat niet altijd even duidelijk.


Huidreactiepatronen bij de kat : hoe zien ze er uit en wat betekent het? De reactiepatronen kunnen wijzen op een allergische achtergron maar ook op andere huidproblemen , bijvoorbeeld schimmelinfecties. De volgende reactiepatronen.


Huidontsteking met kleine korstjes en meestal haarverlies.

Goedemiddag Ilse, Ook mijn kat , een gecastreerde kater van jaar, kampt al jaren met huidproblemen. Bovenop zijn rug tot aan zijn staart ontstaan steeds opnieuw korstjes die dan steeds groter worden. Hij krabt zich ook veelvuldig aan de zijkanten van . De kat laat jeuk minder goed zien, vaak gaat het dier zich alleen wat meer wassen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen er plekken op de huid ontstaan.


Als een kat veel jeuk heeft, kan dit wassen ontaarden in erg fanatiek likken, zo erg dat er ook haren worden uitgetrokken. Ook kan de kat met de achterpoten gaan krabben aan de kop, hals en schouders. Dan kunnen er kale plekken en korsten ontstaan en ook puntsgewijze huidontstekingen (miliaire dermatitis). Maar een van de bekendste is toch wel de kaalheid op bepaalde plaatsen van het lichaam van de kat.


Op willekeurige plaatsen kan de kat plotseling kale plekken krijgen en er kunnen vervolgens korstjes ontstaan. Zijn haar was hier en daar nog aan elkaar geklit tot een korstige massa en de plek zelf zag er vuurrood en vochtig uit, nadat de korst van de haren verwijderd was. Er ontstaan bij hond en kat dan allergieverschijnselen die hevige jeuk en huidontstekingen kunnen veroorzaken. Het vervelende van een reactiepatroon is dat niets zegt over de oorzaak.


Het beeld bij miliaire dermatitis is als volgt: de kat krijgt allemaal kleine korstjes op de huid en er treedt haarverlies op. Ooguitvloeiing en niesbuien behoren ook tot de symptomen. Een Golden retriever met enorme jeuk, korsten en pyoderma. Verschillende gevallen van atopie bij een Ierse Setter en een Engelse Bulldog.


Bij de kat overheerst meestal het beeld van een irritatie van de hele lichaamshuid , maar soms is de kaalheid of de jeuk . Pas wanneer een hond of kat zich regelmatig (meerdere keren per dag en gedurende langere tijd) zit te krabben, likken of bijten kan er sprake zijn van abnormaal. Wanneer de kat ernstige jeuk heeft, en de huid dusdanig beschadigd is, kan het product Omniderma ingezet worden. Omniderma is te gebruiken bij voornamelijk acute, ernstig jeukende huidaandoeningen van allerlei oorsprong, al of niet met vochtafscheiding, blaasjes, roodhei schilfering en korstvorming. Twee voorbeelden van mogelijke huidreacties bij katten zijn: overal kleine ontstekinkjes met korstjes op de huid en haarverlies, vaak op de rug. Af en toe blijft de jeuk achterwege.


In een later stadium kunnen er korstjes ontstaan en kan de huid schilferen. De demodexmijt is gastheer-specifiek. Dat wil zeggen dat de mijt niet van de hond naar de kat of de mens overloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts