vrijdag 11 mei 2018

Vetkoord aanbrengen

Draai de twee moeren geheel los (soms wordt er een contramoer gebruikt die dan natuurlijk eerst los moet). Schuif de flens naar je toe zodat de schroefas vrij komt. Haal het oude vetkoord er uit, als de boot nog in het water ligt dan niet meer dan zodat het water niet naar binnen.


Kijk af en toe onder uw motorkap van uw sloep. Het kan zijn dat de Keerring lekt, of het vet koord.

Re: pakking schroefas vervangen. If you think education is expensive, . Nieuw vetgesmeerd gland wordt meer dan graden - Pagina. Dit is al verdwenen richting schroefaskoker. Maak het druk stuk van de gland los en verwijder dit voorzichtig.


Het vetkoord wordt met een scherp mes schuin afgesneden zodat de snijkanten duwend passen. Een volgend koord kan verschervend in de pakkingkamer worden toegevoegd.

Verschervend (verschuivend) wil zeggen dat de snijkanten niet tegenover elkaar mogen zitten. Dat komt door de schroefasafdichtingen, vroeger vaak een “ vetkoord ” systeem. Dat werkt eenvoudig: in een bus rond de schroefas worden, in lusjes van precies 360gr, reepjes vetkoord gelegd. Vetkoord is een speciaal soort geïmpregneerd “ touw” wat een zeer hoge slijtvastheid heeft.


Die reepjes vetkoord worden . Na een behoorlijk stuk varen komt het wel eens voor dat er iets versleten is. Soms was dat al voor dat lange stuk, zoals bij ons met het vetkoord. Langzaam werd dit steeds meer. Tijdens de vakantie begon er . Het oude vetkoord kun je er uit peuteren met een klein schroevendraaiertje, een pakkingtrekker of desnoods met een kurkentrekker. Wat voor schroefas-afdichting is dit.


De boot gaat zondag weer het water in. Zelf een opdracht plaatsen? Klik voor meer informatie. Dit najaar wil ik het vetkoord vervangen.


Is het zinnig om, alvorens het nieuwe vetkoord te plaatsen, deze eerst in te vetten?

Heb zelf ook vetkoord vervangen is al meer over geschreven de afgelopen jaren hier op het forum. Zoek maar eens op vetkoord. De ringen met wat vet aanbrengen in gland. In onze in december aangekochte C31Ht heb ik kort geleden toen ze nog op de kant stond de vetkoorden vervangen van het watergesmeerde schroefas. Bij de schroefas kwam bij hogere snelheden toch wel wat water binnen.


Boven de knopen een halve liter per uur. We kunnen moeilijk een nieuw vetkoord aanbrengen vanwege de beperkte ruimte, laat staan het oude vetkoord verwijderen. De as moet dan eerst een stuk uit de boot . Is deze aktie voldoende krijg ik het water op deze manier niet uit de askoker?


Deze voldeed op zich prima, alhoewel een vetkoord afsluiting op een watergesmeerde schroefas een bijzondere is. Echter na het aanbrengen van een ´´steun´´ watergesmeerd lager aan de binnenzijde van de schroefas (kijk hier waarom ), bleek er soms niet voldoende water beschikbaar te zijn om . Enkele schepen zijn werkelijk verdiept, meestal over de gehele lengte, soms alleen tussen voor en achterschip. Dit laatste is bij sommige schepen mogelijk . Nieuwe pakking ( vetkoord ) in schroefasdoorvoer, en iets verplaatst zodat deze niet meer op het ingesleten stuk schroefas zit. Startmotor laten reviseren. Koelwatercircuit weer omgelegd.


Laminaat Gafgedankt wegens kutvorm en delamineren (oud). De juiste afdichting wordt hier verkregen door het aanbrengen van nieuw zacht vetkoord in een pakkingbus. Hierin worden vijf pakkingringen aangebracht.


Een pakkingdrukker zorgt er vervolgens voor dat het vetkoord wordt samengeperst in de pakkingbus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts