maandag 4 juli 2016

Hout drogen voor bewerking

Het hout voor de kozijnen en de planken voor de vloeren, de deuren en de luiken moest al een tijdlang gedroogd zijn, alvorens het door de timmerman verwerkt kon worden. Als vuistregel hanteert . Van een pas gevelde boom is een stam nog zeer nat, het water kan er zelfs uitdruipen. Voordat het hout gebruikt kan worden moet het eerst drogen.


Een hele stam laten drogen zou veel te lang duren en voordat het hout droog is zou het waardeloos zijn geworden door scheuren, rot en schimmel.

Aan de andere kant is het proces van houtdrogen veel complexer dan menigeen op voorhand denkt. Be- halve een aantal procesvariabelen waarmee het droogproces . Van boom tot beel Cursus Beeldhouwen in hout aan De Gruitpoort. Gedurende het uitwerken van de vorm en bij het bewaren moet het werkstuk steeds nat worden gehouden. Tijdens het drogen zal het hout onvermijdelijk krimpen, de ene houtsoort méér dan de andere.


Brandhout is hout dat bestemd is om verbrand te worden en zo thermische energie, oftewel warmte, te leveren. Hout wat vers gezaagd is kan .

Het is de oudste brandstof van de mensheid en wordt gebruikt vanaf het moment dat de mens vuur begon te beheersen. Tot de negentiende eeuw was het ook de voornaamste energiebron, onder meer met het . Techniek en vakkennis hand in hand. Vakkennis en ervaring bepalen de grenzen.


Dat geldt ook voor het proces waarbij hout gedroogd wordt. HIS BV beschikt over een achttal conventionele droogkamers, in inhoud variërend van 1tot 200m³ en geschikt . Ook stelt men dat het hout duurzamer wordt door deze. Gewaterd hout zou zachter, soepeler en gemakkelijker te bewerken zijn. Tijdens het koken zetten zich aan de buitenzijde van het hout een deel van de aanwezige kleurstoffen af waardoor de tekening van het hout verloren lijkt te gaan maar zodra we het hout weer gaan bewerken zien we dat enkel een dunne buitenlaag van kleur veranderde. Het drogen van hout door koken heeft een duidelijk . Het schaven dient enerzijds om het hout mooi glad te maken, maar vooral om afwijkingen die ontstaan . Het liefst begin ik met vers hout.


Een houtdraaier gebruikt dikke stukken hout , die meestal barsten ontwikkelen als het hout zonder voorzorgsmaatregelen droogt , zoals bij openhaardhout. Ideaal is als ik er tijdens het zagen van de boom al bij kan zijn, zodat ik de mooiste stukken kan uitzoeken en kan kiezen waar de boom. Hierdoor kan de functionaliteit en de uitstraling van de toepassing van het hout negatief worden beïnvloedt.

Het is belangrijk dat het hout voor bepaalde toepassingen na het bewerken niet meer beweegt, bijvoorbeeld als de onderdelen exact in elkaar moeten passen. Stookhout heeft even tijd nodig om te drogen , hieronder vindt u een overzicht met richtlijnen voor allerlei houtsoorten. Een loofboom met zacht hout , heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken. Dat gaat nooit over, uitgewerkt hout bestaat niet.


Door de lucht te verwarmen. In tegenstelling tot kunststof en metaal zet hout niet uit onder invloed van warmte. Constructies die onder wisselende temperaturen maatvast moeten blijven worden dan ook vaak van hout gemaakt. Van massief hout tot plaatmateriaal.


In onze machinale afdeling is praktisch iedere bewerking en behandeling mogelijk. Maatwerk van het hoogste niveau. Algemeen processchema van de meubelindustrie Binnen de . De producten van Plankencentrale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts