vrijdag 15 juli 2016

Lezen voor de lijst

Nederlands, Duits en Fries. Deze website is gratis en voor iedereen toegankelijk. Als je een account aanmaakt, kun je extra functionaliteiten benutten, zoals het vullen van je boekenkast, je leeslijst samenstellen en aantekeningen maken bij boeken. Bij een te ingewikkeld boek haak je af, maar een te simpel boek kan ook vervelend zijn. We werken daarvoor samen met lezenvoordelijst.


En wat heeft ze met Megan, de dochter van de wasvrouw uit Schotlan te maken?

Deze historische roman is gebaseerd op de sage over de Watervrouw van Edam. Lezen voor de lijst : 2 . Wil jij van de verplichte literatuurlijst een leuke leesuitdaging maken of kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van je boeken? Niet alleen scholieren, maar ook andere Hebban-leden bleken daar oren naar te hebben!


De leesuitdaging leverde dan ook volop reacties op: over literatuuronderwijs in het algemeen, over de verplichte lijst in het . Er zijn in totaal zes leesniveaus. Onderzoek op welk niveau je zit en hoe je een niveau hoger kunt komen. Je komt nu op een pagina waar de leesniveaus omschreven staan. Kijk bij de kenmerken die erbij horen en .

Lees je ook boeken voor school? En we helpen je graag als je vragen hebt over de collectie. Zo kun je een boek kiezen dat past bij jouw leesniveau en schooltype. Maar hoe weet je welke titel bij jou past, of van jouw niveau is? Ontwikkeld door de lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen.


Een site met handige tools om . Neem een kijkje in onze collectie. In het artikel Tips van de kenners in het laatste Young Adult . De site geeft advies bij keuze en verwerking van de boeken die leerlingen voor hun lijst lezen. Na het aanmaken van een account beschikt de bezoeker over uitgebreide mogelijkheden, zoals het vullen van een . In een aantal vestigingen zijn er zelfs speciale kasten met boeken. Op deze site staan de zes niveaus uitgelegd en kan er gezocht worden naar boeken op een bepaald niveau.


Een model voor de ontwikkeling van literaire competentie helpt leerlingen om boeken te kiezen die passen bij hun literaire niveau. Daarom hebben wij een boekenlijstje opgesteld met onder andere Arjen Lubach en Hafid Bouazza. Op deze manier proberen zij Wittes inzichten over literatuuronderwijs uit zijn promotieonderzoek in de praktijk te brengen.


Het is een vast onderdeel van de middelbare schoolcarrière voor elke scholier: lezen voor de lijst. Nu het nieuwe schooljaar nog maar net van start is gegaan, vonden wij het de moeite waard om hier even aandacht aan te besteden. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs (en andere belangstellende) kunnen een gratis .

Abdollah, Kader : Spijkerschrift. Allas, Yasmine : Idil, een meisje. Boudou, Khalid : Het schnitzelparadijs. Brouwers, Jeroen : Bezonken rood. Campert, Remco : Het leven is verrukkulluk.


Claus, Hugo : De zwaardvis. Ik ben Jessie Matthijssen, jaar en woon in het mooie Heerle. Dit geeft mij de luxepositie op de fiets naar mijn stage te kunnen.


Momenteel ben ik bezig met mijn masteropleiding Neerlandistiek aan de . De boeken voor moeilijk lezende leerlingen in het voortgezet onderwijs vindt u hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts