vrijdag 14 maart 2014

Mierenzuur maken

Mierenzuur komt in veel levende wezens voor, zowel in dieren als in planten. Onder andere mieren maken en gebruiken mierenzuur als middel tot aanval en zelfverdediging, vandaar de naam mierenzuur , maar ook wespen, bijen, hommels en brandnetels verdedigen zich met mierenzuur. In het verleden onttrokken . Wellicht kan de procesindustrie in de nabije toekomst op een bliksemsnelle en veel goedkopere manier mierenzuur maken.


Dat zegt de van oorsprong Russische Evgeny Pidko, universitair docent en begeleider van zijn landgenoot fysisch chemicus Georgy Filonenko aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Er hoeft volgens Weitkamp niet veel te veranderen aan de tankstations langs de weg om ze geschikt te maken voor mierenzuur. Hydrozine is corrosief, daar moeten we dus rekening mee houden. Daarom is er een speciale coating van de tank nodig en een koppeling die zorgt dat er geen druppeltje . De grote kunst is om vervolgens op een snelle en beheersbare manier weer waterstof uit het mierenzuur vrij te maken.


Precies daarvoor presenteert Filonenko in zijn proefschrift een oplossing, gebaseerd op een toevallige ontdekking van twee bachelorstudenten Scheikundige Technologie. Die stuitten op een katalysator . De waterstofauto is al jaren een schone en duurzame belofte.

Schoon omdat het verbranden van waterstof alleen maar water oplevert en geen vervuilende uitlaatgassen. En duurzaam omdat waterstof uit water te maken is, met groene stroom, of met zonlicht en een katalysator. De meeste autofabrikanten hebben al laten . Eind dit jaar zullen de eerste bussen rondrijden. Het grote voordeel van mierenzuur is dat je het als vloeistof kan tanken. Het kost relatief weinig om een tankstation om te bouwen.


Infrastructuur geschikt maken voor waterstof kost miljoenen per tankstation, bovendien is dat een gas dat onder grote druk bewaard moet worden. Maar voor het wegtransport, het openbaar vervoer en voor automobilisten die regelmatig langere ritten maken , kan het een goed alternatief zijn voor benzine en diesel. Het is dus makkelijker en . Hamer is als installateur nauw betrokken bij dit project. Voor het mierenzuur is een special team samengesteld dat een basisinstallatie . Hoe maken we er dan mierenzuur van?


Tot nu toe is het vooral zo gegaan: water wordt omgezet naar waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Vervolgens wordt de waterstof gebruikt om de COom te zetten in mierenzuur. De wetenschappers van VoltaChem willen dat op een duurzame manier .

Mierenzuur of hydrozine ontstaat door waterstof (H2) te laten reageren met kooldioxide (CO2). De vloeistof kan eenvoudig worden bewaard in een kunststoftank. Om er stroom van te maken voor de elektromotoren van de bus, zijn twee stappen nodig: een zogenoemde reformer (een katalysator) splitst het . Studenten van de TU Eindhoven bouwden samen met VDL een bus die rijdt op mierenzuur. Hij rijdt vijf keer verder dan een normale elektrische bus. Volgens beide heren zou het in principe makkelijk door autofabrikanten te maken zijn.


Deze auto lijkt erg op een waterstofauto en die rijdt er al. Het enige is dat fabrikanten een reactor in de auto moeten plaatsen. Dat lijkt me vrij haalbaar.


Volgens de onderzoekers kan de snelheid van de reactie en de stabiliteit mierenzuur wel eens tot een goede kandidaat maken voor een waterstofbatterij. Die waterstofbatterij kan vervolgens ingezet worden in bijvoorbeeld een auto. Maar eerst is meer onderzoek nodig. Zo moet de opslagdichtheid nog . Op deze manier ontdekken de studenten hoe ze met deze katalysator het beste mierenzuur maken. Dan is het proces overigens nog niet voltooid.


Uit het vat komt weliswaar mierenzuur, maar dat wordt alleen als opslag van energie gebruikt. Je kunt het zien als een soort batterij dus. Dat is veilig en goed voor het milieu. Het proces om van waterstofgas vervolgens elektriciteit te maken , is al langer mogelijk.


Alleen dankzij het feit dat de mieren in staat zijn om mierenzuur te produceren, ziet alles wat zij bouwen er zo knap en verstandig uit. Hetzelfde geldt voor de wespen en de bijen. Hebben wij – omdat wij zelf in ons dit mierenzuur maken – niet alle reden om te zeggen: buiten in de natuur is overal verstan dat komt door het .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts