maandag 21 augustus 2017

Platenspeler naald versleten

Als een plaat hoorbaar vervormt, dan kun je er vanuit gaan dat of de naald versleten is, of de plaat grijs gedraaid. Voorzichtig testen met een goede LP. Een versleten naald kan een plaat beschadigen, maar dan moet deze wel heel ver heen zijn.


Dan is er mogelijk ook al schade toegebracht aan de platen. Een naald kan onder een microscoop bekeken worden en het signaal dat van de naald afkomt kan op apparatuur bekeken worden. Het is niet makkelijk zonder deze gereedschappen vast te stellen of een naald versleten is.

Koop je een tweedehands draaitafel, . Ik ben het met Ronald eens dat de naald er uit ziet als een van de goedkope soort. Doordat de zijkanten afslijten tijdens gebruik wordt de naald steeds scherper en gaat dieper in de plaat tijdens afspelen. Daarom zie je ook dat een versleten naald. Dit kan heel handig zijn om versleten toeren platen, die bijvoorbeeld vaak met een stalen naald zijn afgespeel toch nog te kunnen afdraaien.


Door een dikkere of juist dunnere naald te gebruiken kunt u hoger of lager in de groeg aftasten, waar de informatie in de groef niet zo is vesleten door de stalen naald. De naald neemt deze trillingen op en stuurt de. Nog een nadeel is dat je een versleten naald niet gewoon kunt vervangen.


Een MC-element moet bovendien erg nauwkeurig worden afgestel en de cantileverophanging is vaak wat stijver, zodat MC-elementen niet altijd passen op iedere toonarm.

Dit alles zorgt ervoor dat ze relatief duur zijn en dat het moeilijk is om . Sony met een platenspeler maar de naald is versleten nu heb ik wel een goeie naald gezien maar kan deze er ook op? Diamantnaaldjes voor eenvoudige kristal en keramische elementjes zijn . Ik heb nu een Denon DL 1MC element in mijn Thorens platenspeler zitten. Maar als de naald versleten is moet ik naald en element vervangenwat is een go.


Ja, dat doen ze, die platenspelers. Maar ik wil hier natuurlijk geen discussie opstarten. Vervorming op de stemmen is doorgaans wel waar je het eerste aan kunt horen dat de naald versleten is.


Dit klinkt in mijn oren erg hard naar een slecht afgestelde speler (te weinig naalddruk ?), kapotte naald of stofje op de naald. Als je dure (nieuwe) platen draait, zou ik toch zeker een platenspeler zoeken waar je alles op kan instellen. Het verdient dan ook aanbeveling om jaarlijks de naald door een ervaren audiodealer te laten controleren.


Het is daarnaast van belang dat een platenspeler goed afgesteld wordt. U merkt het al snel aan de muziek die een platenspeler draait als er iets vervangen moet worden, maar het dan eigenlijk al te laat. Vooral als u veel muziek luistert van een speler, want dan hoor dat verscheel al heel snel.


Maar u moet er eigenlijk al eerder bij zijn als er bijvoorbeeld een naald versleten is, . De afgelopen jaren zagen we een snelle opkomst van de Crosley- platenspeler. Toch zie ik de pijlsnelle opkomst van de platenspelers juist als de grootste bedreiging van de revival van het vinyl. En een versleten naald richt een ware ravage aan in de kwetsbare groeven van een lp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts