donderdag 2 augustus 2018

Waarom bevriest warm water sneller dan koud water

Warm water bevriest sneller dan koud water. Dit klinkt natuurlijk vreem want warm water moet heel wat meer afkoelen voordat het vriespunt bereikt is. Maar toch is het te verklaren. Wijsgeer Aristoteles constateerde al dat warm water sneller bevriest dan koud water.


Het Mpemba-effect is het verschijnsel dat warmer water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan kouder water. Convectie zorgt er dus voor dat de warmere vloeistof sneller het temperatuursverschil met de koudere overbrugt, maar het verklaart niet waarom de warmere vloeistof de koudere inhaalt.

Sinds het verschijnsel ruim jaar geleden werd belicht vragen wetenschappers zich af waarom warm water soms sneller bevriest dan koud water. Koud water vormt tijdens het bevriezen een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in zit. Bij warm water gebeurt dit niet. Daarin zitten namelijk minder gassen opgelost dan in koud water.


Deze gasbelletjes zijn het beginpunt voor ijskristallen. Wouter Carton Een groep Singaporese wetenschappers zegt dat ze uitgedokterd hebben hoe het komt dat warm water sneller bevriest dan koud water. Ze zouden daarmee een verklaring gevonden hebben voor het Mpemba-effect, dat onderzoekers al decennia hoofdbrekens bezorgt.


Nee ik begrijp wel hoe het kan dat het warme water sneller bevriest ,maar ze willen weten waarom koud water dan niet sneller kookt dan warm water. Dit ging tot nu toe alleen nog maar over de bevriezing.

Ik weet dat t lastig is daarom . Voor het warmer worden, geldt het net zo goed dat warm water beter warmte geleidt dan koud water. Hierdoor kookt warm water om . De grote vraag is natuurlijk, waarom is dat zo? Hoe werkt het Mpemba-effect? Als water opwarmt, bewegen de watermoleculen verder uit elkaar, waardoor het sneller afkoelt dan koud water.


Wij ook niet, maar hier kun je het nalezen. We hebben hier toch te maken met een natuurkunde site. En dan is het toch heel simpel! Kijk om water te bevriezen moet eerst de temperatuur van het water omlaag, dit kost energie. Bij het nulpunt aangekomen rekenen we de smelting energie, . De meeste antwoorden die ik op deze vraag vind zijn gericht op volwassenen.


Ik zit nog maar in het 1ste middelbaar en ik zou graag willen weten hoe dat komt ( op een manier dat ik het ook kan begrijpen). Zie het antwoord op de vraag: Waarom bevriest warm water vlugger dan koud ? Ik heb al gemerkt dat heet water sneller bevriest dan water bij n. Ik denk dan aan het ontdooien van bevroren ruiten van de wagen, waarbij het hete water direct een ijslaag aanbrengt op de ruiten. Ik zie niet in waarom warm water sneller zou bevriezen dan koud water.


Je zou het wellicht denken, maar water bevriezen is niet precies het omgekeerde van water aan de kook brengen.

Deze keukenmythe heeft met dit artikel over water koken dus niet zoveel te maken. Daarom hebben we er ook een apart artikel aan gewijd: waarom bevriest warm water sneller dan koud water ? Zo verdampt een deel van het water wat het overige water al afkoelt en er uiteraard voor zorgt dat er minder water overblijft om te bevriezen. Verder speelt er nog het volgende: Zolang er geen onzuiverheid en geen beweging is, kan water een paar graden onder nul nog vloeibaar blijven. Water dat warm is geweest, . Item gemaakt voor NooN, het jeugdprogramma van RTV Utrecht noontv.


De vraag: Waarom bevriest warm water sneller dan koud water ? Ik zou graag jullie antwoorden hierop willen horen. Mijn eigen verklaring is dit: schoon water kan tot onder de nog vloeibaar zijn. Als je warm water neemt zijn er de andere gassen (dus geen O2) uit het water. Een paar uur later zat op de emmer met het koude water een dikke laag ijs en de andere emmer was nog helemaal open.


Ook is de specieton waar de. Dit warme water blijft dan . Dat is van de redenen waarom in open lucht koud water ( rond het vriespunt) mogelijk wel sneller bevriest dan warm water. Op school – tijdens een kookles roomijs maken – merkte hij dat de bewerkte melk sneller bevroor als ze warm de diepvries in ging.


De jonge Afrikaan zou het niet vergeten. Enkele jaren later daagde hij het schoolhoofd uit met een simpel experiment: zet twee kleine bakjes met water in de diepvries, waarbij .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts