dinsdag 14 augustus 2018

Hoeveel melk geeft een ezel

De eerste ezelmelkerij in Nederland is een feit. Ezelinnenmelk staat al sinds mensenheugenis bekend om zijn positieve werking op het menselijke lichaam. Zo is ezelmelk zeer goed tegen allerlei allergieën, eczeem en is ezelmelk.


De melk van de ezels wordt gebruikt voor babyvoeding, en voor kinderen en volwassenen met koemelkallergie. De ezelin geeft ongeveer 5l melk per dag. In tegenstelling tot de koe die spenen heeft,heeft een ezel maar spenen ,waardoor ze niet zo veel melk ineens kan geven.

Daarna word de melk gezeefd . In het natuurgebied bloeien veel zeldzame planten en vliegen zeldzame vogels en insecten. De kaas van de ezelinnenmelk wordt pule genoem dat Servisch is voor ezelsveulen. De boerderij in het natuurgebied van Servië is een van de weinige bedrijven waar ezelinnen worden gemolken en de melk op grotere schaal . Maar zekerheid geeft deze methode niet.


Normaal moet er tot dagen na de eisprong een vruchtblaas of een verhoogde tonus voelbaar zijn, maar bij kleinere ezelinnen geeft ook deze methode niet echt uitsluitsel. Benaming: Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen.

Jongen van ezels heten ezelsveulens. De veulens kunnen na een uur al staan. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie . Alle ezels stammen af van wilde ezels uit de woestijnen van Noord- Afrika.


Er leven nog twee rassen, in Nubië en in Somalië. De Nubische ezel is bruinachtig grijs. Er zijn nog maar weinig wilde ezels , niemand weet hoeveel. Een ezelin geeft ongeveer anderhalve liter melk per dag. Een badkuip heeft al gauw een inhoud van honderdveertig liter.


Voor het vullen van één bad is dus de dagopbrengst van vierennegentig ezelinnen nodig. Een koe (Bos taurus) geeft gemiddeld liter melk per dag op 3dagen per jaar. Melkgevende dieren hebben een grotere waterbehoefte: een melkkoe heeft liter water extra nodig voor elke geproduceerde liter melk. Wanneer de ezel , zoals hier, beschouwd wordt als de gedomesticeerde vorm van de wilde ezel (Equus africanus), dan . Hoeveel melk geeft die koe? De gehalten aan melksuiker (lactose), vet en eiwitten in biest zijn anders dan in de vervolgmelk.


Biest bevat per liter meer energie en geeft daarmee een goede start. Tenslotte bevat biest een aantal factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van het maagdarmkanaal.

Bovendien helpt het de eerste mest af te drijven, . Indien u om één of andere reden een bloedonderzoek moet laten verichten, en uw veearts beschikt niet over de juiste waarden van de ezel , kan kan deze onderstaande. Er is wel een bepaalde periode wanneer bij elk veulen de mest nogal plat is, dit is bij het keren van de melk bij de merrie, dus ongeveer na weken. Sinds de oudheid wordt ezelinnenmelk geprezen om haar weerstand versterkende en geneeskrachtige werking. Er zijn grote verschillen in de hoeveelheid melk die deze soorten produceren. Verder blijkt dat voorbehandeling bij geiten geen verbetering geeft van de melkafgifte , doordat de geit haar melk vlot afgeeft.


Niet alleen zijn de productiehoeveelheden vergroot, ook is het welzijn van de dieren verslechterd. Bezwarelijk toch zal men in de geheele schepping een dier vinden van zoo velerlei en tevens van zulk een gewigtig gebruik voor den mensch. De wilde Ezel , waarvan de.


Het vrouwtje: ………… …………….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts