donderdag 22 januari 2015

Houtkachel stoken met mist

Het stoken van een houtkachel of open haard is gezellig, maar kan bij verkeerd gebruik ook schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Ook buren kunnen overlast ondervinden van het. Ook belangrijk: Bedenk dat bij windstil weer , het moeilijker kan zijn een openhaard en hout kachel goed te laten trekken, U hebt dan niet de trek die de wind kan veroorzaken, maar vooral mist werkt zeer . De maatregel maakt deel uit van het Luchtitkwaliteitsplan dat de Vlaamse minister van leefmilieu Schauvliege vorige week vrijdag bekendmaakte. Het goede nieuws, dat de luchtkwaliteit in Vlaanderen er flink op is .

Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. In veel gevallen heeft een kachel een te grote capaciteit. Het wordt dan al snel te warm tijdens het stoken , waardoor u het vuur gaat temperen ( smoren). Door gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen.


Deze kachel wordt elke dag gebruikt c. Zij stoken bij windstil, mist en nevel en eigenlijk elk weertype. Het lijkt zelfs of er alleen maar meer gestookt wordt aangezien zij een twee rookkanaal hebben . Dit komt door de volledige verbranding van het hout.

Bij een gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid. Controleer regelmatig het vuur en de rook uit uw schoorsteen.


De vlam in uw haard of houtkachel dient heldergeel te . Niet stoken bij mist of windstil weer. Voor een goed stookresultaat moeten de luchttoevoer en rookgasafvoer optimaal zijn. Een goed brandend vuur herkent u aan kleurloze of witte rook. Bij mist of windstil weer is het moeilijk voldoende trek in uw schoorsteen te krijgen. Dat is niet alleen slecht voor de verbranding, maar ook . Een houtkachel of open haard is gezellig, maar niet goed voor het klimaat en je gezondheid.


Vind tips voor hout stoken en kachel kopen. Verkooijen: „Goed gedroogd hout stoken scheelt een hoop. De schoorsteen moet hoog genoeg zijn. Is de kachel te groot voor de kamer, dan wordt het vuur vaak gesmoord. Bij een onvolledige verbranding komen de meeste schadelijke stoffen vrij.


Verder lijkt het mij sterk dat de uitstoot van houtkachels de hoofdoorzaak van kanker en andere ziektes zijn, zoals Kees hierboven lijkt te beweren.

Het staat er altijd op de site van een gemeente of GGD. Ik krijg daar vaak mails over dat er gewoon gestookt wordt. De kaart van buienradar. KAART nov MIST EN WEINIG TOT GEEN WIND EN VOLOP STOKEN ! Stoken bij mist en geen wind is gewoon de praktijk heren en dames van de gemeente en GGD. Te zacht stoken geeft veel roet aan de achterwand van de openhaard en dus ook in het rookkanaal.


Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard of kachel zodat er geen vonken kunnen wegspringen. Hout voor uw haard of kachel moet minstens twee jaar, liefst gekloof op een droge en winderige plek hebben gelegen. Het vochtgehalte daalt dan tot onder de.


Vochtig hout genereert een. Bij de aanschaf werd ons verteld dat als je hem volop stookt (dus de luchttoevoer maximaal is) je raampje vrijwel niet zwart wordt. Wij stoken hem altijd voluit, en na keer stoken is het raampje al aardig zwart. Waar kan dit aan liggen.


Ook is het vaak zo dat er ontzettend veel rook zich in de kachel bevind. De rookgassen van een houtkachel bevat kooldioxide, dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Ook komt stikstofoxide voor, dat medeveroorzaker is. Veel mensen vinden de geur van een brandende haard prettig of zelfs romantisch.


Maar niet iedereen is ervan gediend. Onderstaand stukje gaat over een voor mij merkwaardig probleem. Bij mij in de straat gaan steeds meer mensen over op hout stoken. Stookt u bij windstil of . En de centrale verwarming wordt verwijdert. De houtkachel is dan de belangrijkste verwarming.


Er wordt gestookt: wel of geen win hoge of lage luchtdruk, mist of geen . Problemen met stoken , of heeft u tips nodig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts