dinsdag 16 augustus 2016

Hoe lang moet gekloofd hout drogen

Gekloofd hout , droogt beter en sneller dan ongekloofd hout. Maar ga er van uit dat het twee jaar moet drogen voordat je het kan stoken, doe je dat niet, dan is de kans op vorming . Hakhout moet goed droog zijn voor gebruik. Korte gekloofde blokken (tussen en dertig centimeter) die in de wind liggen, drogen het best. Een geschikte bewaarplaats is buiten onder een afdak.


Daar kan de wind er goed bij maar ligt het hout beschut.

Het is vaak goedkoper om nog niet droog hout te kopen en deze zelf te laten drogen. Het hout moet vervolgens worden bewaard op een afgedekte en tegen . Het drogen gaat het snelst wanneer het hout is gekloofd. Aangezien vers gekapt hout gemakkelijker kan worden gekloofd dan uitgedroogd hout , gebeurt het kloven best . Hout dat je stookt in een kachel moet droog zijn.


Men moet daarvoor het stuk hout een aantal uren in een gewone oven laten drogen ( bij ongeveer 1graden) en het voor ? Door houtblokken te verkleinen vergroot je het oppervlak waaruit water kan verdampen en het contactoppervlak met lucht. Brandhout drogen op de wind.

Het vocht kan zodoende makkelijker aan de . Enkele fikse windstoten betekenden afgelopen weekend het trieste einde voor verschillende bomen. Zeker nu met de hoge energieprijzen. Hoe lang moet dat hout drogen en welke . Haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog het hout is, wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout , heeft.


HAAGBEUK: Zeer taaie harde houtsoort. Hout neemt snel regenwater op en. Droogt snel: brandbaar na jaar. Met een beetje vooruit . Daarin staat letterlijk:Na het kloven moet het hout nog geruime tijd drogen. De uiteindelijke droogtijd is mede afhankelijk van de houtsoort.


Hout moet uiteraard droog zijn om het hoogste stookrendement te verkijgen. Als ik buiten het hout opsla om te drogen , dan doet de wind het meeste werk. Waarop moet je letten, welke voorzorgen neem je en hoe kan je stapelen?


Om het effectief als brandhout te gebruiken, moet je zorgen dat het hout door en door droog is. Het zal niet drogen en na verloop van tijd gaat het zelfs beschimmelen.

Stapel jouw brandhout niet op . Online lopen de prijzen uiteen van euro per kuub gestort tot 3euro voor kuub gekloofd en gestapeld eikenhout en zie ik door de bomen het bos niet meer. Als het hout niet gekloofd is, zal dat proces bijna keer zo lang duren. Of u nou zelf u hout laat drogen of het door u leverancier laat drogen , zorg er in ieder geval altijd voor dat u droog hout stookt. Dit wordt bereikt door het hout te laten drogen.


Om hout te laten drogen tot duurt, afhankelijk van de houtsoort , ongeveer een tot twee jaar. Wilgenhout van het najaar gezaagd en moet nog even drogen. Euro per kist een kist is 7mnog kisten beschikbaar.


Hoe moet ik het hout opslaan? Waar de ene soort zoals berken, elzen of essen na maanden drogen gestookt kan worden is het vochtpercentage van de zwaardere houtsoorten zoals eiken en beuken pas na 12.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts