maandag 22 augustus 2016

Lende rund bereiden

Dit recept kwam ik tegen in een tijdschrift over Italie. Lende van limousin rund. De lende wordt gegaard op lage temperatuur in kruidenjus met voorjaarshutspot. Een recept van chef-kok Arie Combee van restaurant Le Train Bleu, Roosendaal.


Zie ook het artikel over Limousin.

Limousin lende a 6gr, rosevalaardappelen, worteltjes, lente-uitjes, . Laat de slager het stuk dunne lende even opbinden. Dan heb je een beter en meer regelmatig model dat je dan mooi gelijkmatig kunt braden. Vraag de slager meteen naar de juiste bereidingstij want die is afhankelijk van het gewicht, de dikte en de soort rundvlees.


Haal het vlees een uur van te voren uit de . Voor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd een goede keuze.

Het is eenvoudig te bereiden en komt in vele variaties. Contrefilet, Dunne lende , Braden, tot minuten. De dunne lende bevindt zich in het achterkwartier (rug) naast de filet pur. Runderreepjes uit de wok. Klik voor een hele rist recepten en bereidingstips op het vlees waar je zin in hebt.


Of kies meteen een specifieke bereiding. Steek de dunne lende minstens een halfuur in de oven op °C. Heerlijke runderlappen met een klein vet randje wat de smaak ten goede komt.


Elk rund heeft gewone en zwevende ribben. Eigenlijk bedoelen ze het hele stuk dat loopt van de nek tot halfweg de rug van het rund. Als de vetrand in het midden zit, dus dan lijkt het net een oog, noemt men de rosbief. Entrecote kenmerkt zich door mager vlees met een stevige vetrand. Deze komt uit hetzelfde stuk van het rund , maar heeft dus de vetrand op een andere plek zitten.


Het dikke rugzeen wordt zeer zorgvuldig verwijderd. De spieren die helemaal geen werk verrichten (haas, lende ) kun je snel bereiden en rauw opdienen.

Welk stukje vlees kies je? Chateaubriand: Het kopstuk van de ossenhaas. Tournedos: Het middenstuk van de ossenhaas (het derde en laatste stuk, het puntje van de ossenhaas, dat is de filet mignon). Exclusief bij Colruyt vindt u holstein dry age een speciale soort gerijpt rundvlees.


Zij gebruiken het vlees van Pure Graze Hereford runderen uit Overijssel. De zijlende die ik heb gebruikt is afkomstig van Slagerij De Feijter in Hengelo. De dikke lende is een prachtig, mals en zacht stuk vlees. Het wordt gesneden uit de achterkant van het rund en bestaat uit twee delen.


Het vaste deel van de dikke lende (de rump) en de botermalse zijlende. Het heeft iets meer structuur en een vollere smaak dan ossenhaas. Veel chef koks gebruiken dit deel(de rump) voor . Biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende.


Suddergerechten, zoals hachee, winnen aan smaak als ze een dag na bereiding pas worden gegeten. Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Hoe langer het op staat, hoe malser het wordt.


Wacht tot het vlees mals is en uit elkaar valt voor het beste resultaat. Schenkel met been, Van schenkel met been kan bouillon getrokken worden. Het kan ook gebruikt worden in stoofpotjes.


Het is afkomstig uit de rug van een rund en is erg snel te bereiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts