vrijdag 8 april 2016

Wat gebeurt er als je een bimetaal verwarmt

Er zijn echter ook heel andere toepassingen van bimetaal , zo bestaan er cirkelzagen met bimetalen zaagbladen, om bijvoorbeeld veerkrachtigheid met slijtvastheid. Zou de waakvlam niet branden, dan worden de branders niet ontstoken en stroomt er (onverbrand) gas uit de ketel in de ruimte. Bij deze beveiliging wordt een stukje bimetaal door de waakvlam verwarmd. PracticuStoffen verwarmen. Tijdens dit practicum wordt er iedere keer warmte toegevoerd aan een stof.


Vervolgens wordt er gekeken wat de gevolgen zijn.

Een bimetaal maakt deel uit van een elektrische schakeling. Als het bimetaal verwarmd wordt, zal er uiteindelijk een bel gaan rinkelen. Hoe komt het dat er als er een waakvlam is, er geen rook ontstaat(of in ieder geval het brand-alarm niet afgaat) 3. Wil je de gastoevoer toch openhebben terwijl het bimetaal koud is, dan zul je op die knop moeten duwen, net zolang tot de vlam het bimetaal voldoende heeft opgewarmd.


Dat gebeurt pas als de bol voldoende afgekoeld is. Blijkbaar zet de bol uit als zijn temperatuur stijgt. Proef 2: bimetaal verwarmen. De metalen zetten bij temperatuursverhoging verschillend uit.

Daarom zal het bimetaal krom. Bimetaal : Twee verschillende metalen die op elkaar vast zitten. Door het verschil in uitzetten van de twee soorten materialen zal een bimetaal altijd krom worden. Er zijn sensoren voor licht, gelui druk, temperatuur, schadelijke gassen en noem maar op!


Het gene wat de sensoren dan waarnemen zenden ze door middel van een (elektrisch) signaal uit naar de microprocessor (een kleine computer). Verder zijn er nog de ______ thermometer en de ______ thermometer. Leg uit wat er zou gebeuren als Peter toch deze thermometer gebruikt om de temperatuur van de vlam te meten. De meeste stoffen zetten uit bij verhitting, er zijn ook voorbeelden waarbij dit niet zo is zoals elastiek en rubber.


De gaten waarin de bouten moeten worden verwarmd zodat ze weer krimpen als de bout erin zit, de bout zit dan muurvast. Hierin zit een stukje bi-metaal wat omhoog buigt als het te warm is. Als de temperatuur stijgt moet het stripje bimetaal inrollen. Het witte deel van het bimetaal zet bij verwarmen dus meer uit dan het zwarte deel.


Als een stof verwarmd wordt, neemt het volume toe en blijft de massa gelijk. De dichtheid van een stof zal dus kleiner worden. Deze laatste bestaat uit een glazen buisje, waarin zich een bimetaal bevindt dat tevens een kleine hoeveelheid neongas bevat.


Bij het inschakelen van de spanning ontstaat in de starter tussen het bimetaal en de vaste elektrode, een gasontlading. Daardoor verwarmt het bimetaal , zodat het kromt en het contact sluit. Kijk intussen ook in de grafiek van Coach wat er met de temperatuur van het water gebeurt.

Er is een knipperlampje (zie figuur 1) te koop dat automatisch gaat knipperen als je het op een bepaalde spanning aansluit. In dit lampje is de gloeidraad in serie geschakeld met een bimetaal dat als schakelaar werkt. Als de schakelaar dicht is , warmt het bimetaal op en trekt het krom. Bij een bepaalde temperatuur maakt . Je leert hoe je een stroomkring kunt sluiten met een bimetaal als schakelaar.


Bedenk en maak een apparaat. Onderzoek naar de werking van een bimetaal. Bouw de opstelling volgens de tekening . Wat gebeurt er nu met het bimetaal.


Er zijn verschillend typen verkrijgbaar: Conventionele thermostaat. Werkt met bimetaal : twee metalen reepjes met een verschillende uitzettingscoëfficient zijn met elkaar verbonden. Als het geheel wordt opgewarm dan trekt het bimetaal krom in de richting van het materiaal met. Nederlands - Pools op Glosbe, online woordenboek, gratis. Bladeren milions woorden en zinnen in alle talen.


Leg uit hoe Celsius aan de schaalverdeling voor zijn thermometer kwam. Op welke eigenschap moeten we letten bij het kiezen van de soorten metaal waarvan we de strippen maken? Radiatoren van aluminium, zijn een optimale keuze voor het verwarmen van zowel het centrale verwarmingssysteem, en een batterij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts