vrijdag 30 september 2016

Stère hout berekenen

Vandaag bestel morgen geleverd op werkdag naar keuze! Om te kunnen berekenen hoeveel vaste kubieke meter hout er in een stère gaat moet een ervaren deskundige een goede schatting maken van de conversiefactor. Ik heb thuis een speksteenkachel staan om op brandhout te verwarmen. Als ik op het net opzoek ga naar brandhout , dan wordt dit steeds per stère aangeboden.


Sommigen zeggen dat stère kuub hout is dat gestapeld is in stukken van 1m lang.

Een stère is een stapel van 1m bree 1m lang en. In een kist van 1m³ groot wordt het gekloofde brandhout gestort. De stukken vallen ongeordend door elkaar zodat er relatief veel luchtruimte tussen de stukken ontstaat.


De gestapelde m³ is een . Op ons perceel hebben we al menige mhout berekend. Het gewicht van een stère hout is afhankelijk van het werkelijk houtvolume , van het soortelijk gewicht en van de vochtigheidsgraad. In de onderstaande tabel hebben we enkele waarden berekend met een omrekeningsfactor F=65 . Steeds PELLETS te verkrijgen aan .

We kunnen echter niet spreken over 1m³ hout , want dan zou er geen lucht tussen mogen zitten, terwijl dat wel zo is met gestapeld hout. Om dus duidelijk te maken dat de kubieke meter niet enkel uit hout bestaat, spreken we over een stère. Zo kan er sprake zijn van een gestapelde en een losgestorte kuub hout. Met een vaste kuub wordt de hoeveelheid hout in volle kubieke meter zonder tussenruimtes bedoeld en kan dienen als rekeneenhei met een losse kuub een hoeveelheid gezaagd en gekliefd. Een kubieke meter aardgas levert ongeveer MJ warmte op.


Een moderne HR ketel heeft een rendement van ongeveer 1, dus je gebruikt die MJ volledig voor de . Misschien eerst even onderscheid maken tussen een kuub en een stère. Ruw geteld is kuub gelijk aan stère. De berekening van het volume van de . Nu ik mijn drooghok aan het tekenen en berekenen ben zou ik graag ergens een (halve) bevestiging hebben van deze vuistregel, waar ik de oorsprong totaal vergeten van ben.


Komt een pak van 2m³ gestapeld hout (opgelet: buitenafmetingen pallet zijn dan x x ) overeen met stere los gestort. De volumeneenheden ruimtemeter (rm) en stère gelden voor hout zoals het in het bos geproduceerd wordt, onafhankelijk van het watergehalte. Je ziet zo kan je gemakkelijk de hoogte van een boom meten.


Om de hoeveelheid hout te schatten die hij oplevert meet je de omtrek (O) van de boom op een hoogte van 1. Indien de boom uit ons voorbeeld . In deze tafel staat de stère stamhout van den eik met kort gesteelde eikels ( gemeine starke Eiche, Steineiche, quercus robur) boven aan, en de stère van.

De hoeveelheid warmtestof overeenkomende . Het hout by het gewigt uitgedeeld wordende, zal men twee en een vierde pond hout voor twee of drie turven berekenen , en vier en een. De brand voor de Zuid Nederlandsche Provincien zal bestaan uit een honderd vyftigste stere hout van october tot 3o april, en een drie honderdste stere hout van mey tot 3o . Met de lokaalhoutcalculator gaat het berekenen van de kubieke meters van zowel vast, stère als bulk en omtrek, een stuk sneller. Door het invoeren van de lengte en diameter van de boomstam wordt niet alleen de m maar ook de calorische waarde berekend.


De calorische waarde geeft aan hoeveel . Dit is dus met de lucht tussen het hout inbegrepen. Soms verkopen we ook hout per kubieke meter. Dit wil dus zeggen een volle blok hout.


Dit is meestal bij stammen omdat hiervan gemakkelijk de oppervlakte van te berekenen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts