woensdag 26 juli 2017

Stère hout gewicht

Het gewicht van een stère hout is afhankelijk van het werkelijk houtvolume , van het soortelijk gewicht en van de vochtigheidsgraad. In de onderstaande tabel hebben we enkele waarden berekend met een omrekeningsfactor F=65 . PER VOLUME-EENHEID : Hout wordt bijna nooit per gewichtseenheid (kg) verkocht. Het gewicht hangt immers sterk af van de vochtigheidsgraad en die is moeilijk in te schatten.


Meer gebruikelijk is dan ook de verkoop per kubieke meter (m³) of per stère. In dit deel gaan we de stookwaarde van hout berekenen per .

Eén stère zit tussen de en 77m³ in. Gewicht per stère : Haagbeuk 550kg valse acazia 520kg. Een stère hout neemt het volume in van 1m³.


We kunnen echter niet spreken over 1m³ hout , want dan zou er geen lucht tussen mogen zitten, terwijl dat wel zo is met gestapeld hout. Om dus duidelijk te maken dat de kubieke meter niet enkel uit hout bestaat, spreken we over een stère. Vandaag bestel morgen geleverd op werkdag naar keuze!


En inderdaad wat voor een houtsoort weeg je dan en welk vochtgehalte heeft dat hout en hoe is de stere gestapel allemaal zaken die het gewicht beïnvloeden. Toch maar even een theoretische benadering opgezet er van uitgaande dat .

Ik heb thuis een speksteenkachel staan om op brandhout te verwarmen. Als ik op het net opzoek ga naar brandhout , dan wordt dit steeds per stère aangeboden. Sommigen zeggen dat stère kuub hout is dat gestapeld is in stukken van 1m lang. De ene stére is de andere niet. Maw hoe luchtig is het getast?


Iets wat je zelf zal moeten controleren! Elk hout heeft een ander gewicht. Ook met vochtheidsgraad en nat maken kan gewicht. Ik wil hardhout eikenhout bestellen.


Vergelijken van de brandhoutprijzen. Zoals blijkt uit volgend overzicht is de energiewaarde per gewicht slechts weinig afhankelijk van de houtsoort. Haagbeuk, met de laagste energiewaarde, bevat slechts minder energie per Kg dan lork, met de hoogste energiewaarde : . Het volume blijft hetzelfde, het gewicht niet. Kijkje in een houtketel voor snipperhout. Kenmerken van kwaliteitshoutpellets stookwaarde.


Verkoopeenheden en watergehalte van stookhout. Bij houtpellets , houtsnippers en gekloofd hout.

Hout kun je wegen, maar dat is nooit eenduidig omdat droog hout van dezelfde soort, minder weegt dan nat hout. In een kist van 1m³ groot wordt het gekloofde brandhout gestort. De stukken vallen ongeordend door elkaar zodat er relatief veel luchtruimte tussen de stukken ontstaat. De gestapelde m³ is een . Willy, wat wil je zeggen met 650kg hout per m3( soort, vochtigheidsgraa stère , percentage hout versus 1Mlucht)?


Hoe zwaar weegt een balk, die M. Een rechte stapel brandhout , lang M. Hoeveel wordt daarvoor betaald?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts