woensdag 19 november 2014

Kaapse klipdas

Het is de enige nog levende soort uit het geslacht de rotsklipdassen (Procavia), alhoewel vier ondersoorten vaak als aparte soort worden beschouwd. In het Oligoceen breidden de klipdassen zich uit buiten Afrika met vondsten uit deze periode in Oman en Pakistan. Kaapse klipdas (Procavia capensis). Deze orde omvat de nog levende familie der klipdassen (Procaviidae), die ongeveer vier soorten omvat, de uitgestorven familie Pliohyracidae en het fossiele geslacht Seggeurius, dat in geen van beide.


Het is de meest voorkomende klipdas, waarvan ook enkele ondersoorten bestaan. Ze komen voor op hellingen, rotsen en savannen soms tot op duizend meter hoogte.

Het zijn korte dikke diertjes met een dichte vacht. De kop is stomp en de oortjes zijn . Op het eerste gezicht lijken klipdassen op marmotten. Ze zijn echter meer verwant met de hoefdieren of met de olifanten (hun ronde nagels doen aan die van olifanten denken). De verschillen daarmee zijn echter zo groot dat de klipdassen binnen de zoogdieren een aparte orde vormen.


De vijand van mijn vijand is mijn vriend: een gezegde dat illustratief is voor de soms gecompliceerde menselijke relaties. Klipdassen kunnen goed klimmen. Zoogdierenpagina klik hier.

Ze hebben stoottanden die hun hele leven door blijven. Zuid-Afrika dassies of rock konijnen genoemd. Amper bang voor ons, en nieuwsgierig naar zijn reflectie in de lens, benadert hij mij en mijn camera. Tot mijn camera -klik- zegt.


Van schrik doet de das weer een paar stappen achteruit en voegt hij zich bij . Deze foto is gemaakt tijdens een bezoek aan Diergaarde Blijdorp (Rotterdam, Nederland). This picture was taken during a visit to Rotterdam Zoo (Rotterdam, Netherlands). Author, Tim Strater from Rotterdam . In Psalm 1staat : „De steenrotsen zijn een vertrek voor de konijnen.


Dit zijn echter dieren die wel in de Bijbel worden genoem maar die niet in het land van de . Find the perfect kaapse klipdas stock photo. No need to register, buy now! Het gaat reeksen fluitende, huilende, piepende en snuivende geluiden die opgebouwd zijn uit stukjes van tien à twintig seconden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.


Bladeren milions woorden en zinnen in alle talen. Cape the Good Hoop National Park, South Africa. Aardvarkens en klipdassen hebben overeenkomsten in onder andere gebit, kaakbeenderen en spieren.

Andere nauwe verwanten van deze twee ordes zijn olifanten en .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts