De radiatoren worden daardoor sneller en beter warm. Hiermee bespaar je op termijn energie. Ook voorkom je zo dat je cv-installatie gaat tikken of andere vreemde geluiden gaat maken doordat luchtbellen door de leidingen heen schieten.
Expansievat en ventielen. Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven.
Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten , alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur. Heeft u last van een tikkend verwarmingssysteem , of worden uw radiatoren minder warm dan u gewend bent?
Werk tijdens het ontluchten van de radiatoren van onder naar boven. Volg deze stappen en u heeft geen tikkende verwarming meer. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk. Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis.
Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten. Houd een doekje bij het . En het is niet van boven naar beneden maar beneden naar boven toch. Je verwarmingssysteem functioneert het allerbeste als het volledig ontlucht is.
In deze instructievideo. Maar waarom is het zo belangrijk om je radiators en je ketel te ontluchten ? Radiators die niet opwarmen? Verwarming ontluchten van beneden naar boven.
Herhaal stap bij alle . Als laatste wordt vaak de CV-ketel ontlucht. Deze hangt immers vaak op zolder. Hangt de CV-ketel op een tussen verdieping sla deze dan over tot alle radiatoren ontlucht zijn.
Open het ontluchtingsventiel. Schakel eerst de circulatiepomp van uw verwarmingssysteem uit. Wacht tot alle radiatoren koud aanvoelen.
Begin steeds met de radiatoren van de onderste verdieping als u meer dan één radiator moet ontluchten en werk zo naar boven toe, tot de . Doe hetzelfde bij alle andere radiatoren.
Hou een doekje bij de hand om het . Je ontlucht een radiator door het ontluchtingsventiel open te draaien door middel van het ontluchtingssleuteltje. Je draait het dicht op het moment dat er water uit het ventiel komt. Zet voor de zekerheid een emmer onder het ventiel zodat het vaak zwarte water niet op de . Je begint met de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt en werkt van de beneden - naar de bovenverdieping. Draai de ontluchtingskraan weer dicht.
Zijn alle radiatoren ontlucht ? Dan mag de cv-ketel weer ingeschakeld worden. Stap 2: leidingen ontluchten. Begin op de benedenverdieping en werk systematisch naar boven toe.
Klem het ontluchtingssleuteltje rond het vierkante staafje. Lucht zoekt namelijk altijd het hoogste punt en wanneer u bovenaan begint komt er geen eind aan. Volgens bovenstaand stappenplan kunnen vervolgens alle radiatoren in huis ontlucht worden. Naast het ontluchten van de radiatoren dien je ook het expansievat te ontluchten. Werk altijd van beneden naar boven toe.
Dit is het grote rode vat dat naast de CV-installatie hangt. Het ontluchten van het . Laat je cv-ketel minstens een kwartiertje draaien met alle radiatoren op maximum. Dit had de loodgieter gedaan door ketel uit te laten en overall van beneden naar boven te ontluchten en er kwam effectief heel wat lucht uit. Zelf heb ik een oude klassieke mazoutketel met pomp die enkel voor verwarming dient, geen sanitaire zaken. Dit is omdat lucht altijd het hoogste punt opzoekt.
Bij elke radiator in die . Begin dus bij de radiatoren op het laagst gelegen punt. Werk verder alle radiatoren af van beneden naar boven. Echter moest er aardig wat ontlucht worden en dient de ketel nu weer bijgevuld te worden.
Waar dat moet (tappunt) weet ik inmiddels al wel, maar hoe en in welke volgorde dien je wat te doen? Eerst alles ontluchten ? Moet de cv omhoog qua temp, of juist laag?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.