woensdag 4 maart 2015

Mud antraciet

Een mud (ook mudde) is een oude inhoudsmaat. Het woord stamt af van het Latijnse modius. Op veel plaatsen stond het mud gelijk aan schepel, en mud vormde een last.


Er bestaat ook een zestallige onderverdeling: mud is dan sester. In bijvoorbeeld Amsterdam was een mud 11liter, een schepel 2liter en .

Dus kolen kopen bij deKolenboer. Vind antraciet kolen op Marktplaats. Voor iedereen een voordeel. Een halve mud (halve hectoliter) weegt ±kg. Kolenboeren bestaan allang niet meer sinds procent van Nederland vooral in gasgestookte huizen woont.


In Sneek wordt het verdwenen beroep echter in stand gehouden. Lieuwe van der Pol, botenverhuurder en nazaat van brandstoffen- en oliehandel firma L. Pol, rijdt maandag een aantal mud antraciet uit .

Het assortiment van de kolenboer uit Voorst is nog divers. Eierkolen, antraciet in alle maten, briketten en op verzoek ook huisbrandolie en gasflessen. Nee verkopen ken ik niet, daar ben ik niet mee opgevoed.


Wagenaar rekent de kolen af per mud , een hectoliter. Het gezicht en de handen van de kolenboer waren echter net zo goed zo zwart als zijn kolen wanneer hij in zijn houten keet mijn moeders bestelbriefje aanpakte, als wanneer hij die ene mud eierkolen in de tuinkist en de drie mud antraciet in ons kolenhok kwam storten. Tijdens het legen van de kolenzakken zag ik de . Donits zijn zo zwaar dat ze niet per mud worden verkocht, maar per kilogram.


Tegenwoordig wordt een mud nog steeds gebruikt als inhoudsmaat voor kolen. Deze antraciet kolen zijn blootgesteld aan een hoge temperatuur en de koolstoffen zijn beter samengeperst dan bij normale kolen. De Oud Rotterdammer Week -. Rex, Italië, gerectificeerd.


Vloertegel BenB srl urban fango mud bruin antraciet 604x604cm, 1e soort. Antraciet is de hardste kolensoort, die. De kwaliteit van de getoonde afbeelding hangt sterk af van het medium waarop u deze bekijkt. Bij twijfel adviseren wij u een monster tegel te bestellen.


Aan de buitenkant van deze kast hing de wastobbe. Op de grond voor de kolenkist lag een bijl en wat afvalhout.

Dit hout werd met de bijl tot dunne latjes gehakt waarmee je de kachel kon aanmaken. Mijn moeder bestelde de kolen per mud bij de kolenboer in de Palembangstraat. Ze kocht altijd antraciet , . Al deze kilo's gingen eerst door je handen, dan op je rug, en meestal kwamen er ook nog touw-en- blok plus een hijsbalk aan te pas om de kolen op de bestemming te . Russische Donetz ging, want dan was het gewicht al boven kg. PEin verschillende maten.


Lisa van House in Style is een super leuke T-shirt jurk. Lisa zit lekker zacht en comfortabel door de goede pasvorm en kwaliteit. Foto: Pand aan de Aawal van Steenkolenhandel “ De Muntel.


Foto: De bestellingen in gereedheid brengen. Het vullen van de kolenzakken. Opslagloods aan het Hinthamereinde. De magazijnen en de kolenprijzen van de Bossche Handelaren. Mooie keramische vloertegel voor een gezellige huissfeer.


Andere woonideeën van Woonkamers. Vorige Volgende Zie volledige lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts