woensdag 30 december 2015

Hout snel drogen

Het is meer werk maar het hout zal sneller drogen. Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan.


Vermijd zeker de garage.

Het hout blijft er nat en beschimmelt. Het juist stoken van hout begint met de juiste brandstof. Naast aspecten als houtsoort en afmetingen van het hout is het vochtgehalte erg belangrijk. Te droog hout ontbrandt te snel en onvolledig, te nat hout brandt slecht en produceert veel roet, teer en geur. Een geschikte droogopstelling is onmisbaar bij . Goe droog hout is een absolute voorwaarde om goed en verantwoord te stoken.


Uiteraard speelt daarbij dat dit geldt in het bereik van een relatieve luchtvochtigheid van tot. Wanneer het hout vervolgens droogt , wordt weer overgestapt naar de desorptiecurve (C).

Waarom moet je hout kunstmatig drogen ? Het kunstmatig drogen , ook wel oven gedroogd genoem van hout in een droogkamer is een groot proces. Als een boom wordt gekapt zit er nog veel houtvocht in de stam, soms wel tot. Dit noemen we vers hout. Na het zagen van de stam in planken . Regen is overigens niet het ergste, want hout droogt ook in de regen.


Het vocht moet echter uit de cellen kunnen. Elke houtsoort -hard of zacht- heeft zijn specifieke eigenschappen, legt de workshopleider uit. Eikenhout brandt langzaam, populier snel.


Bij berkenhout blijf je je open haard of kachel vullen. In de droogkamers kan het droogproces worden gestuurd op temperatuur, relatieve vochtigheid en luchtcirculatie. In het begin van het droogproces droogt het hout snel door de verdamping van het . Stookhout heeft even tijd nodig om te drogen , hieronder vindt u een overzicht met richtlijnen voor allerlei houtsoorten.


Een loofboom met zacht hout , heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken. Hout wat vers gezaagd is kan eenvoudig door onderling contact gaan schimmelen en verrotten.

Vocht door regen op de zijkant van het pakket is geen probleem en droog snel genoeg op. Bedankt, het is dus een houtsoort die kennelijk minder vocht bevat en daardoor sneller droogt. Hoe stoken met brandhout ? Typisch is dat gewaterd hout sneller droogt dan hout dat niet gewaterd is.


De droogtijd van het hout na de kap is afhankelijk van het formaat en het weer, maar duurt al gauw een jaar. Een houtkachel is in principe zo goed als het hout dat erin verbrand wordt. Sommige houtsoorten smeulen en veranderen in grote verkoolde brokken, terwijl andere soorten snel en intens branden. In ieder geval geldt voor alle soorten hout dat ze zo droog. Hakhout moet goed droog zijn voor gebruik.


Korte gekloofde blokken (tussen en dertig centimeter) die in de wind liggen, drogen het best. Daar kan de wind er goed bij maar ligt het hout beschut. Geeft wel een schone verbranding.


Aanbevolen brandhout : het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt in voldoende mate voor. Sla het snel droog op na het zagen en kloven. Hout wordt gedroogd volgens een ( meestal empirisch) bepaald droogschema , dat afhankelijk is van de houtsoort.


Brandhout is hout dat bestemd is om verbrand te worden en zo thermische energie, oftewel warmte, te leveren. Het is de oudste brandstof van de mensheid en wordt gebruikt vanaf het moment dat de mens vuur begon te beheersen. Tot de negentiende eeuw was het ook de voornaamste energiebron, onder meer met het . Het drogen van hout door BES Bollmann. Voor het drogen van hout bent u bij BES Bollmann aan het juiste adres. Wij gebruiken namelijk enkel houtdroogkamers en stoomkamers van het hoogste niveau.


Sneller dan snel hout drogen met onze nieuw ontwikkelde High Speed droogkamers. Van boom tot boog in dag. Onderaan deze pagina staat een experiment van Diederik Pomstra: binnen dag een goede, gedroogde boog maken uit vers hout ! Dat moeten we proberen natuurlijk.


De eerste poging was niet echt een succes, maar gaf hoop. Dus tijdens een voorjaarsvakantie in Denemarken een .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts