vrijdag 18 december 2015

Houtkachel brandt te hard

Nu brandt de kachel vooral enorm hard en bovenal onrustig. Als de kachel niet eens brand voel ik de schoorsteen al trekken. Zodra ik er een vuurtje in stook trekt hij nog veel harder en brandt mijn hout er erg snel doorheen.


Vuur is ook erg lui heet en ongecontroleerd. De zuurstoftoevoer in de kachel heb ik al dicht. Als de verbranding te hard gaat, kunt u bij gesloten houtkachels en houthaarden de onderste luchttoevoer iets temperen, of deurtjes voor de open haard sluiten.

Teveel verse lucht kan oververhitting van de houtkachel veroorzaken. Blijf dus goed opletten hoe de kachel brandt. Een (haard)vuur in houtkachels of . De secundaire schuif gewoon open laten staan.


Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van de stapel ontstaat een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig.


De brandweer raadt deze manier van . Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken.

Ook is het vaak zo dat er ontzettend veel rook zich in de kachel bevind. Ik durf eerlijkgezegd niet te zeggen onder welke omstandigheden die werking van de schoorsteen verbeteren, maar dat kan een leverancier van schoorstenen vast beter uitleggen. We stoken vuren hout en hardhout. Hout wil niet doorbranden. Geeft onvoldoende warmte.


Rookterugslag tijdens het bijvullen. Toestel brandt te hevig, niet goed regelbaar. OORZAAK, mogelijke OPLOSSING. Onvoldoende trek, Een koude schoorsteen creëert vaak onvoldoende trek. Nieuwe blokken toevoegen doet u pas als er opnieuw een alleen gloeiende massa over is.


Een kachel met een te klein vermogen zal nooit voldoende warmte produceren om de gewenste temperatuur te bereiken. Bij gebrek aan zuurstof brandt het hout dan . Meteen te klein vermogen kuntu nog zo hard stoken, u blijft met koude tenen zitten. Met een te groot vermogen krijgt u het al gauw té warm. Een normale reflex is dan de kachel wat minder hard te laten branden door de luchttoevoer gedeeltelijk af te slui- ten. En net door dat smoren komen er veel meer . In Lapland maken de bewoners hun vuur met één lucifer aan, ze zetten van te voren dunne gekloofde stukken dennenhout boven hun kachel te drogen, kepen deze in met hun mes zodat er een soort . Vaak wordt een houtkachel nog aangestoken door een grote stapel met hout en kranten in de kachel te leggen.


Deze wordt aangestoken en er ontstaat een groot en hard brandend vuur.

U kunt dit vergelijken met het aansteken van een kaars, deze brandt ook rustig van boven naar beneden. In rook zitten namelijk nog veel energierijke gassen die niet verbrand zijn. Ga daarom even naar buiten en kijk naar de rook uit de schoorsteen. Dikke, zwarte rook duidt op een slechte verbranding, meestal doordat het vuur niet fel genoeg brandt. Als uw kachel of haard optimaal brandt , dan komt er slechts wat stoom en.


Het bijvullen van de brandkamer met houtblokken moet in de z. Indien de kachel te hard brand en dus teveel warmte afgeeft kunt u dit bepreken door met de secundaire luchttoevoer(bovenste regelaar) te schuiven(kleiner te zetten) of door de . Is het vuur eenmaal aan kan men beter hardhout aan de houtkachel toevoegen. Dit heeft een dichtere structuur en zal langer en daardoor efficiënter branden. Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel.


Hoe hard je ook stookt, een kachel met een te klein vermogen zal nooit voldoende warmte produceren om de gewenste temperatuur te bereiken. Omgekeerd moet je bij een kachel met een te groot vermogen al heel snel de luchttoevoer sterk beperken om het niet té warm te krijgen. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan . Als u de kachel volstopt met hout en u zet de zuurstoftoevoer dicht zal het hout lang doorsmeulen, hierdoor raakt het kanaal vervuild met pek en hardroet.


Dit komt door de volledige verbranding van het hout. Stook niet bij windstil of mistig weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts