donderdag 15 oktober 2015

Koolmonoxide zwaarder dan lucht

Goede melders geven bij een te hoge concentratie koolmonoxide een luid alarm. Vaak wordt beweert dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit is feitelijk niet juist. Koolmonoxide is onder ideale omstandigheden iets lichter dan lucht.


In de praktijk komt het er op neer dat het gas zich meer gelijkmatig zal verspreiden door . In je tekst noem je CO2…kool dioxide… en in je titel CO… koolmonoxide.

COis zwaarder dan lucht , CO juist lichter. CO is zwaar giftig, de melder daarvoor moet hoog hangen. COin hogere concentraties verstoort de ademhaling…een melder daarvoor (indien je die zou hebben) moet laag gemonteerd.


Als er in kleine ruimtes koolmonoxide ontstaat, kan de concentratie nog sneller toenemen. Is koolmonoxide zwaarder dan lucht ? Het gas mengt zich namelijk tussen de lucht en zal . Omdat koolmonoxide geurloos is en zich beter dan zuurstof bind met de rode bloedlichaampjes wordt het wel de stille moordenaar genoemd. Het zal nu duidelijk zijn . Deze vraag krijgen wij nogal eens gesteld.

Er wordt namelijk vaak beweert dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Het verschil in gewicht is echter zo klein dat dit verwaarloosbaar is. Daarop kunt u eenvoudig het hoogst gemeten koolmonoxide nivo in PPM aflezen.


Aan het plafond of op vloerhoogte? Nog steeds wordt beweerd dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht en dat een koolmonoxide melder daarom op vloerhoogte zou moeten hangen. Of dat een combimelder voor rook en CO onmogelijk is, . Ja zeker, want bij elke verbranding ontstaan koolmonoxide , dus als er geen goede afvoer (ventilatie) is dan krijg je vanzelf ophoping van gassen met . Daarbij benadrukte de raad dat koolmonoxide ook kan ontstaan in een huishouden waarin een moderne, goed afgestelde cv-ketel aanwezig is. Die ook nog eens netjes zijn jaarlijkse. In de volksmond wordt het vaak gewoonweg.


Een gevaarlijke eigenschap van dit gas is dat het zeer snel wordt opgenomen in het lichaam en zich 2maal sneller bindt met bloed dan zuurstof. Hierdoor is het erg gevaarlijk. Maar het is wel levensgevaarlijk.


Hoe voorkom je een vergiftiging? Radar zet de tips op een rij. Zorg altijd voor genoeg ventilatie in huis.


Als er voldoende zuurstof in een ruimte is kan daar geen koolmonoxidevergiftiging plaatsvinden. Dicht bij de plek waar het koolmonoxide ontstaat (verbranding) is het gas veel warmer dan de omgevingslucht en daardoor nog lichter dan de (iets) koudere lucht.

Bij koolstofmonoxide liggen de kaarten heel anders. CO is kleurloos, geurloos, smaakloos en lichter dan lucht en dus laat het gas zich moeilijk detecteren. Ontploffingsmotoren (benzinemotoren veel meer dan dieselmotoren) produceren. Toevallig las ik diezelfde . Het gevaarlijk schuilt in dat het reukloos, kleurloos, smaakloos en giftig gas is. CO (koolmonoxide) wordt wel eens verward met CO(kooldioxide of koolstofdioxide).


Plaats daarom in meerdere vertrekken melders, bijvoorbeeld op iedere etage. Bevestig ze op ademhalingshoogte, bijvoorbeeld ter hoogte van . Hoger dan 50m kan, maar bevestig de melder in ieder geval nooit lager! Er wordt nogal eens beweerd dat koolmonoxide (CO) zwaarder is dan lucht. Kooldioxide (CO2) is wel aanzienlijk zwaarder. Melders zijn vooral aanbevolen voor kleine of slecht geventileerde ruimten met gasinstallaties.


De densiteit bedraagt 9ten opzichte van voor lucht. Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas, iets lichter dan lucht. CO kan samen met lucht een explosief mengsel vormen, maar dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts