dinsdag 7 oktober 2014

Gewicht 1 mud kolen

Er bestaat ook een zestallige onderverdeling: mud is dan sester. In bijvoorbeeld Amsterdam was een mud 11liter, een. Indien het gemeten product betrekking heeft op vaste goederen ( kolen , aardappelen, enz.) wordt vaak in wezen het gewicht bedoeld.


Bijvoorbeeld: een mud aardappelen weegt ( ongeveer) kg. Een kolenboer was iemand die in vroeger tijden kolen verkocht.

De kolen werden per mud verkocht in kolenzakken. Ze werden meestal thuis bezorgd en door de kolenboer in de kelder of het kolenhok gestort. Klein behuisden konden ook kleinere hoeveelheden verpakt in stevige papieren zakken aanschaffen. Iedereen wist vroeger wat een mud kolen was, ook al wist niet iedereen hoeveel zoiets woog.


Het was eigenlijk een inhoudsmaat van 1liter, maar het gewicht in kolen lag al gauw om en . Groninger kroezen, en heet Embder maat, mu 10 l, Nipper, p. Colmschate (Overijssel). Delden ( Gericht) (Delden, Overijssel).

Harderwijk (Veluwe, Gelderland). Maar ongetwijfeld gaat het om mud aardappelen. Maar is een liter vetkolen ook een kilo?


Zelf moet ik naar mijn smederij rijden met een weegschaal, dan ben ik weer uur verder eer ik . Bepaald aantal 2) Bepaalde inhoudsmaat 3) Bepaalde landmaat 4) Bunzing 5) Gewicht 6) Hectoliter 7) Hoeveelheid 8) Hoeveelheid kolen 9) Honderd liter 10) Inhoudsmaat 11) Inhoudsmaat voor droge waren 12) Korenmaat 13) Landmaat 14) Maat 15) Maat van hl 16) Maat voor aardappelen 17) Maat voor kolen. Hoeveel dat dan weegt, ligt er maar net aan wat het is: een mud kolen , aardappels, tarwe of bloembollen. Ik twijfel over het gewicht. Wat is een mud eigenlijk. Ik kan mij nog wel herinneren dat er vroeger bij ons in de winter minimaal een mud kolen in de week gebracht werden.


Een mud (ook mudde) is een oude inhoudsmaat. Het is een steensoort en dus qua gewicht zwaarder dan b. In dat jaar worden er in Venlo 175. België geïmporteerd en 125.


De mud is vooral een inhoudsmaat voor vloeistoffen en graangewassen. Aan de fabrikanten verkoopt hij ze per wagon en verdiende daar gulden aan. Dries ging de kolen brengen en werd verwezen naar het hok waar ze in moeste.


Na negen mud ging hij vragen waar het laatste mud naar toe moest, het hok was vol.

Grote verbazing: er was altijd tien mud in het hok gegaan! Je kon kolen namelijk per hectoliter verkopen of per gewicht ( mud – kg). Als er een klant op de Burgemeester Velthuijsenlaan hoog was, die ,mud moest hebben, dan liep je met drie zakken met een totaalgewicht.


Vind antraciet kolen op Marktplaats. Voor iedereen een voordeel. Een grote afvalcontainer is ongeveer kiloliter. Deze term wordt zelden gebruikt.


Vroeger, toen veel mensen nog kolenkachels hadden, werden de steenkolen bezorgd in zakken van 1liter. Dat was dan een mud kolen. Tegenwoordig wordt die term niet meer .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts