woensdag 1 oktober 2014

Gewicht mud eierkolen

Echter, de inhoud van een mud verschilde per plaats, per tijd en per soort koopwaar. Indien het gemeten product betrekking heeft op vaste goederen (kolen, aardappelen, enz.) wordt vaak in wezen het gewicht bedoeld. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De kolen werden thuisgebracht in zakken van een halve mud , gestapeld op een platte kar met een paard ervoor. Het was eigenlijk een inhoudsmaat van 1liter, maar het gewicht in kolen lag al gauw om en nabij de veertig tot vijftig kilo.


Maar is een liter vetkolen ook een kilo?

Zelf moet ik naar mijn smederij rijden met een weegschaal, dan ben ik weer uur verder eer ik . Bij kolen was er niet alleen verschil in soort, zoals huisbrand (antraciet, cokes en eierkolen ), smeedkool en industriekool, ook was er verschil in kwaliteit en. Als er een klant op de Burgemeester Velthuijsenlaan hoog was, die mud moest hebben, dan liep je met drie zakken met een totaalgewicht van 5kilo . Nu zouden de eierkolen het vanwege de kankerverwekkende werking van carbolineum samen met de spoorbielzen bij het chemisch afval belanden. Vetkolen zijn zachter dan.


Een mud fijne antraciet. De kolen worden in zakken van een half mud aangevoerd (ze werden per mud afgerekend) en in de kolenhokken en -kelders gestort. Brandstof soorten antraciet nr 2. De golvende vormen verdelen het gewicht van de gebruiker waardoor extra ondersteuning niet nodig is.

Euro 2- per zak wegens. Herinneringen van een nazaat. Deze roemruchte maatschappij had als thuishaven Amsterdam . Foto: Pand aan de Aawal van Steenkolenhandel “ De Muntel. Foto: De bestellingen in gereedheid brengen. Het vullen van de kolenzakken.


Opslagloods aan het Hinthamereinde. De magazijnen en de kolenprijzen van de Bossche Handelaren. Zitten wij nog steeds bij de Mud. De eierkolen en de viertjes even apart graag. Stapel de briketten netjes op.


Zet de aardappelen koel weg. Ik ga bij Maria in de Ambuggiebar een pint bier drinken. De zware zakken met een inhoud van één mud (hl), zoals eerder genoemd door Wim Janssen, hebben al geruime tijd geleden afgedaan. De mudzak was op deze inhoudsmaat gemaakt. Bruinkool werd per gewicht verhandeld in geperste vorm (briketten).


Voorts waren er eierkolen in de handel,. In de zomermaanden kon een arm. Hierna volgde uitbetaling variërend van .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts