maandag 6 oktober 2014

Water bevriezen temperatuur

Kan een gevoelstemperatuur van onder nul ook echt iets laten bevriezen ? Je moet een verschil maken tussen het thermodynamische aspect en het dynamische aspect. Het is geen eenvoudige vraag. De thermodynamica vertelt ons wat de evenwichtstoestand is.


Bij atmosferische druk krijgen we water bij temperaturen boven 0°C en ijs onder 0°C.

De gevoelstemperatuur in de winter heeft alles te maken met het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproductie. Wind chill ( letterlijk: windafkoeling) is de benaming voor het verschijnsel waarbij wind zorgt voor een snellere afkoeling van de huid. Om die wind chill te berekenen zijn in de loop . We hebben op school allemaal geleerd dat water bevriest bij graden. Nee, de schoolboeken hoeven heus niet allemaal herschreven te worden. Water met vuiltjes erin bevriest onder normale omstandigheden nog steeds als de temperatuur onder het . Een hoeveelheid stof heeft een bepaalde temperatuur , en dat betekent dat de moleculen in die stof harder of minder hard trillen of sneller of minder snel door elkaar bewegen.


Wanneer je zout bij smeltend ijs doet zakt de temperatuur.

Daarom strooien we zout op de wegen tegen de gladheid. En dan bedoel ik in de praktijk, dus niet in een laboratorium met superzuiver water of dat soort dingen. Wat is dan de temperatuur van . Zoals gezeg men vergeet dan dat het feit het resultaat is van een sociaal onderhandelingsproces. Laten we nog eens kijken naar het bevriezen van water.


Het bovenste laagje water koelt dan af tot graden of net daar beneden en bevriest. Het warmere water onder het ijs dat niet bevriest is bij een temperatuur van graden of net daaronder zwaarder en zakt langzaam naar de bodem. Maar hoe meten we de temperatuur. Op het zeeniveau en boven op de hoogste berg bevriest water bij circa nul graden. In een fictieve oceaan van kilometer diep zou de hoge druk betekenen dat het water vloeibaar was tot temperaturen van rond de -°C.


Omgekeerd heeft water onder zeer lage druk geen vloeibare fase, maar gaat het direct over van . Warm water haalt koud water in. Dit verschijnsel wordt het Mpemba-effect genoem en heeft wetenschappers veel hoofdbrekens gekost. Hoe snel een vloeistof afkoelt, hangt van het temperatuurverschil met de omgeving af. Hoe groter dat verschil, hoe sneller de temperatuur daalt.


Er is geen informatie beschikbaar voor deze pagina. Het Mpemba-effect is het verschijnsel dat warmer water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan kouder water.

Wel moet gezegd worden dat als de relatief warmere vloeistof de temperatuur bereikt heeft waar de koudere mee begon, de mate van convectie op hetzelfde punt komt als dat waar de koudere . Water is bij kamertemperatuur vloeibaar, als je de temperatuur gaat verhogen dan gaat het water koken en vormt er een gas: waterdamp, dat is water in de gas fase. Daarbij gebeurt er iets wonderlijks. Over het algemeen geld dat bijna . Dat heeft alles te maken met het zout in de zee. Dat zorgt ervoor dat het zeewater niet bij graden Celsius bevriest , maar gemiddeld pas . Als die er niet zijn, kun je de temperatuur van water tot -°C verlagen voordat het bevriest.


Het moet langzaam gebeuren. Je kunt een fles heel puur water in je vriezer leggen en superkoelen. Als je de fles eruit haalt en het water eruit schenkt, verandert . Dat weten niet alleen de fans van schaatsen op natuurijs! Als het bevriest dan wordt het ijs.


Water bevriest bij een temperatuur onder nul graden Celsius. In ijs bewegen de moleculen niet meer los ron maar vormen kristallen. Een ijskristal is zeshoekig (hexagonaal). Deze vorm zorgt ervoor dat ijs steviger is dan water.


Ook ontstaat er door deze vorm veel lege ruimte tussen de.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts