vrijdag 16 december 2016

Zelf hout drogen

Drogen vers essen en esdoorn hout , hoe? Door ruimte tussen de planken te creëren ontstaat er een luchtstroom langs de planken waardoor de planken vocht afstaan aan de lucht en rustig kunnen drogen. Het is vaak goedkoper om nog niet droog hout te kopen en deze zelf te laten drogen.


Het hout moet vervolgens worden bewaard op een afgedekte en tegen . Nu zit ik met het dilemma waar en hoe ik de boel moet laten drogen. Hier thuis hebben we een aantal kassen staan.

Daar binnen variëert de temperatuur van graden. Het hout voor de kozijnen en de planken voor de vloeren, de deuren en de luiken moest al een tijdlang gedroogd zijn, alvorens het door de timmerman verwerkt kon worden. Als vuistregel hanteert . Het beste tijdstip om een boom te vellen is tussen november en maart. Brandhout drogen is belangrijk en een werk van lange adem.


Je bereikt het hoogste technische rendement én een schonere verbranding bij maximum vochtigheid. Vers gekliefd hout bevat tot vocht en dit is niet droog in een paar dagen, weken of maanden. Het duurt zelfs twee jaar of langer.


Gedroogd hout in zijn toepassing.

Principe van houtdrogen. Houtdrogen : een ambacht. Beïnvloeding van droogproces. Factoren betreffende klimaat in droogkamer. Mijn haardhout is te nat en heb buiten geen mogelijkheid.


Op welke temperatuur en hoe lang zou dat dan moeten? Hoi Allemaal, Het lijkt mij wel handig als we een onderwerpje helemaal aan hout drogen besteden, want alles wat er al over is gezegt, is totaal versprijd te vinden in dit forum. Zoals laatst al veel in de topic over populierenhout. Stop hier dan ook alles wat te maken heeft met hout drogen , opslaan, testen . Voor vochtig hout dat u zelf droogt geldt in principe hetzelfde, maar in dat geval is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat er van alle kanten voldoende ventilatie is.


Het is helemaal niet zo moeilijk om hout goed te laten drogen , als het maar vroeg in het voorjaar wordt gehakt en gestapel bij voorkeur als de sneeuw . Het drogen van hout is voor veel toepassingen erg belangrijk. Zodra niet- gedroogd hout in dergelijke toepassingen zou worden verwerkt, vindt ongecontroleerde droging plaats. Hierdoor kan de functionaliteit en de uitstraling van de toepassing van het hout negatief worden beïnvloedt. Om hout te kunnen toepassen (bouw, meubels, betimmeringen, scheepsbouw etc.) moeten we hout drogen.


De kachel in de werkruimte van De Wiltfang verspreidt een behaaglijke warmte. Een vuurtje stoken lijkt eenvoudig, begint Bert Bruggeman,. Regen is overigens niet het ergste, want hout droogt ook in de regen.

Ook het verlagen van het gehalte aan een niet-waterig oplosmiddel wordt drogen genoem bijvoorbeeld het drogen van lijm of verf. De stof zelf wordt daarbij tegengehouden door een filter of zeef. Je kunt geen brandhout drogen in een paar dagen tijd. Ook niet in een paar weken en niet in een paar maanden. Verse gekliefd brandhout kan tot water bevatten.


Zo mag droog brandhout maximum vochtigheid bevatten. Toen we in Nederland nog voldoende bomen hadden was het geen probleem om (nat) hout te transporteren naar openhaard-stokers. De Nederlandse overheid stelt zich ten doel een hogere zelfvoorzieningsgraad wat betreft hout te bereiken en. Zelf ovengedroogd hout proberen? Om hout te laten drogen tot duurt, afhankelijk van de houtsoort en manier van opslag, ongeveer een tot twee jaar.


Of u nou zelf u hout laat drogen of het door u leverancier laat drogen , zorg er in ieder geval altijd voor dat u droog hout stookt. Bigbags met ventilatie stroken zodat het hout kan drogen in de zakken. In gewone bigbags schimmeld het hout omdat er geen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts