maandag 14 november 2016

Openhaardhout drogen

Stookhout heeft even tijd nodig om te drogen , hieronder vindt u een overzicht met richtlijnen voor allerlei houtsoorten. Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Gebruik het om het vuur aan te maken of het opnieuw aan te maken.


Er zijn in principe twee verschillende manieren om haardhout op een goede manier te laten drogen , namelijk luchtgedroogd en ovengedroogd. Bij het drogen van haardhout spelen verschillende aspecten een belangrijke rol, waaronder de duur en de omstandigheden. Haardhout wordt vaak gedroogd tot een .

Vandaag bestel morgen geleverd op werkdag naar keuze! Hoe droog hout is, wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout, heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer.


Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte wat . Meestal gebruiken we gewoon denneboomhout. Deze waarde neemt drastisch af bij vochtig hout. Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote . Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Een beetje voorbereiding op het zagen, opslaan en branden van haardhout kan daarom geen kwaad. Hout droogt ook in de regen. Een veel voorkomend misverstand is dat er vaak gedacht wordt dat haardhout binnen op moet worden geslagen. Men denkt, binnen in de garage is het droog en geisoleerd dus zal het haardhout wel snel drogen of droog blijven.


Meer weten over haardhout? Uw winkelwagen bevat geen artikelen. Ovengedroogd haardhout is betaalbaar, direct te gebruiken, is vrij van ongedierte en wordt in palletkisten voor de deur afgeleverd. Koop of Verkoop drogen op Marktplaats. Wij leveren alleen windgedroogd haardhout.


Wat is het verschil tussen windgedroogd en ovengedroogd hout? Windgedroogd In de praktijk blijkt de ene houtsoort sneller droogt dan de andere. Waar de ene soort zoals berken, elzen of essen na maanden drogen gestookt kan worden is het vochtpercentage van de. Versgezaagd openhaardhout kun je niet meteen in je houtkachel gooien. Wij geven tips voor het opbergen en laten drogen van hout.


Als je met vochtig hout stookt, hoor je vaak een sissend geluid en krijg je meestal rookontwikkeling wat niet goed is voor de kachel en het rookkanaal. Hoe lang hout moet drogen is wisselend. Het hangt onder andere af van het soort hout.

Als er veel tannine in het hout zit, zoals bij eikenhout, moet het hout langer drogen. Droog hout krimpt, gaat sc. Het drogen gaat het snelst wanneer het hout is gekloofd. Aangezien vers gekapt hout gemakkelijker kan worden gekloofd dan uitgedroogd hout, gebeurt het kloven best onmiddellijk na het vellen van de boom. Tegenwoordig wordt brandhout voor commerciële doeleinden meestal met een mechanische kliefmachine . Voor optimaal stookplezier moet u uw haardhout droog opslaan.


Let hierbij echter wel op de volgende punten: Sla het hout het liefst buiten op in een houtberging of onder een afdak. In een schuur of garage droogt uw hout niet en zal er snel schimmel ontstaan. Stapel het hout vrij van de grond . Voor vochtig hout dat u zelf droogt geldt in principe hetzelfde, maar in dat geval is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat er van alle kanten voldoende ventilatie is. Het is helemaal niet zo moeilijk om hout goed te laten drogen , als het maar vroeg in het voorjaar wordt gehakt en gestapel bij voorkeur als de sneeuw .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts