dinsdag 15 november 2016

Schoorsteen trekt niet maar blaast

De oorzaak is vaak een vervuild verbindingsstuk of de schoorsteen. Controleer of een eventueel aanwezige afsluitklep in de verbindingspijp in de juiste positie (open) staat. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is.


De schoorsteen trekt alleen als hij van . Daarna keert de trek langzaam om en als de schoorsteen eenmaal iets warmer is dan buiten trekt hij als een dolle. Pure weerstand van de schoorsteen is dus niet het probleem en de pijp is nog schoon.

In het vroegere najaar gebeurde dit niet maar nu het koud wordt is het probleem blijkbaar sterker. Als de schoorsteen niet goed trekt , ontstaat onderdruk in de ruimte waar het hout brandt. Dan gaat een deel van de verbrandingsgassen niet door de schoorsteen naar buiten, maar juist uw . Ik kom dit soms ook wel eens tegen, maar enkel als het hard waait of als de schoorsteen nat staat. Schoorstenen minder dan meter zijn niet stabiel. Uw schoorsteen trekt niet.


Het kan aan veel verschillende dingen liggen. Doordat de kachelpijp niet de juiste trek heeft slaat de rook terug de kachel in.

Om een juiste trek te krijgen moet het afvoerkanaal warmer zijn als de buitenlucht. U kunt het rookkanaal voorverwarmen door er een stuk krantenpapier . Dit klinkt niet als een probleem van de ( schoorsteen )trek maar meer als een bedieningsfout. Bij de meeste kachels is de onderste schuif een . Als de vlam naar binnen getrokken wordt, dan trekt de schoorsteen. De onderdruk in de schoorsteen (opwaartse druk van de schoorsteen ) is dan niet voldoende om zonder dat er rook naar buiten komt brandhout toe te voegen. U kunt kunt oplossen door het kanaal af te dichten zodat er geen trek meer in de schoorsteen is, bijvoorbeeld door schuimrubber of een kussen te plaatsen of de klep dicht te doen.


Normaal komt de rook van onze houtkachel nooit naar binnen, maar de laatste dagen wel. Eens aangemaakt kan een terugslag van de wind in de schoorsteen rookhinder veroorzaken: evt schouw verhogen of eoa klep voorzien. Normaal gesproken wordt de rook netjes afgevoerd door het rookkanaal, ook wel de schoorsteen genoemd. Zo krijgt u de warmte en sfeer van het houtvuur in huis en. Zo stroomt er niet in een keer een grote hoeveelheid lucht de kachel in maar gaat het geleidelijker.


Vaak is dit al de oplossing om rook in de kamer te . Als de Bullerjan lekker brandt is er niks aan de hand. De remedie is simpel, even een deur openhouden en de rook gaat weer door de schoorsteen ! Ik heb hier een houtkachel staan maar sinds gisternacht blaast hij om de tijd een keertje veel rook tussen de deur of door de luchttoevoer uit, en maakt. Wanneer u in het voorjaar of de zomer een brandlucht ruikt in uw woonkamer, het buiten warmer is dan binnen?


Hierdoor heeft de schoorsteen een omgekeerde werking.

Dat wil zeggen, de schoorsteen trekt niet , maar blaast. Dit kan overigens ook voorkomen bij mistig en windstil weer. U ziet, ons stookadvies in dit verhaal over schoorsteen trek, heeft nogal wat eigen invulling nodig, maar vrijwel elke situatie van een kachel of openhaard in. Uw kachel brandt dan niet goe uw kachel wordt niet heet genoeg ? Voor een optimale trek moet dit materiaal een geringe thermische inertie hebben. Dat betekent dat de temperatuur snel moet stijgen als de warme rook passeert.


Maar dat is nog niet alles. Daar zijn twee redenen voor. Om te beginnen trekt de schoorsteen maximaal als. Behalve als het hard waait (zoals nu), dan blaast hij alle rook de kamer in. Met als gevolg dat ik alles moet open zetten, wat bij harde wind en graden niet ideaal is.


Het lijkt me dat er iets anders op de schoorsteen moet komen maar wat ? Zorg voor een goede kap op de schoorstee, maar de opening moet gelijk blijven deze mag niet minder worden door de kap. Soms gaat hierbij de waakvlam uit, soms niet. Een technieker van Vaillant vond niks verkeerds aan het toestel, maar merkte op dat de schouw soms blaast i. De rekening van deze controle werd door de huisbaas naar mij doorgestuurd.


Hij beloofde een controle van de schoorsteen te laten doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts