woensdag 13 augustus 2014

Wat is mist

Mist kan ontstaan door afkoeling rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopkomst en vormt zich het eerst boven een weiland waarschijnlijk in de buurt van een sloot waar de lucht vochtig is. Het zijn kleine waterdruppeltjes in de onderste meters van de atmosfeer. Mist zijn kleine zwevende regendruppeltjes die vlak bij het aardoppervlakte zweven. Mist kan gevaarlijk zijn voor het verkeer omdat het zicht soms erg beperkt kan worden. Mist is eigenlijk een soort laaghangende wolk.


Hoeveel het zicht beperkt wordt, hangt af van het aantal druppeltjes in de lucht.

Mist heb je in allerlei vormen: grondmist, zeemist en ijsmist bijvoorbeeld. Dit heeft allemaal te maken. Wanneer de zon de grond verwarmt en die warmere lucht zich vermengd met de lucht erboven zal de mist verdwijnen. De mist kan ook verdwijnen wanneer het te hard gaat waaien.


De mistlaag kan dan worden vermengd met drogere lucht erboven wat er op zijn beurt voor zorgt dat we lage wolken krijgen. Mist bestaat uit heel kleine waterdruppeltjes. Die druppeltjes zweven in de lucht en zorgen ervoor dat je niet zo ver vooruit kunt kijken.


Mist ontstaat als er veel waterdamp in de lucht zit en de aarde koud genoeg is.

Dus als vochtige lucht snel afkoelt of als warme, vochtige lucht met heel koude lucht mengt. Vooral in het noorden van het land komt op meerdere plaatsen mist voor waarin het zicht lokaal minder dan 2meter is. Vooral rond deze tijd van het jaar hebben we vaak te maken met mist. Zelfs als het hele land door de mist bedekt is zal het zicht op de ene plek een stuk beter kunnen zijn dan op de andere. Daarom is het ook lastig om goede representatieve metingen te doen van het zicht.


Zo is het zicht in de buurt van snelwegen vaak wat beter . Het is de afkoeling van de lucht die verantwoordelijk is voor de vorming van mist. De temperaturen tijdens de nacht dalen zeer sterk door de onbelemmerde uitstraling van warmte door de aarde. Bij mist zweven kleine waterdruppeltjes in de lucht. De waterdruppeltjes zijn duizend keer kleiner dan een gewone regendruppel.


Bij dichte mist kun je niet verder dan 2meter kijken en bij zeer dichte mist kun je niet verder kijken dan meter. Het uiterlijk en de structuur van mist komen overeen met die van een wolk. Daarom wordt mist ook gedefinieerd als een wolk waarvan de kern op of dichtbij het grondoppervlak ligt. Het belangrijke verschil is de manier . Classificatie == In de meteorologie wordt mist als volgt begrensd en verder onderverdeeld: == Ontstaan == Mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht (tot onder het dauwpunt) . Door de afkoeling gaat de waterdamp in de lucht langzaam over in waterdruppeltjes. Na zonsopkomst begint de zon de aarde op te warmen, waardoor de mist gaat stijgen.


Dit zijn laag hangende wolken.

Your browser does not currently recognize any of the video formats available. Click here to visit our frequently asked questions about HTMLvideo. An error occurred while retrieving sharing . Woensdag hing er op veel plaatsen een dichte mis, die soms tot de middag bleef hangen. Maar kan u uitleggen hoe mist precies ontstaat? Ze klopten aan bij het LAKS en mailden zelfs naar ons: Het antwoord op vraag van het nask 1-examen klopt niet!


Goed geprobeer maar helaas. Mist zorgt voor heel wat verkeersellende omdat het zicht vaak beperkt is. Maar wat is mist en wanneer komt het voor? Weerman Frank Deboosere legt het uit.


Het schrijfadvies voor scenaristen, mistdaadromanschrijvers en andere redacteuren luidt: kill your darlings. Het motto slaat op stukken waar je als schrijver fier op bent, maar in de tekst de plank mist slaat. Een flauw woordgrapje, en niet meer dan dat. Eén spreekwoord bevat ` mist `. Naar Hieronymus van Alphen) (=als er van iets grote hoeveelheden zijn, kan er wel wat gemist worden.) .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts